Přerov: Školy a školky se chystají na prázdninové opravy

27.05.2019 6:33

Blížící se letní prázdniny znamenají pro některé přerovské základní a mateřské školy také přípravu na stavební ruch, který se v budovách v průběhu července a srpna rozhostí.

Přerov: Školy a školky se chystají na prázdninové opravy
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Největší zásah čeká Základní školu Svisle, která dostane za asi 3 miliony 300 tisíc korun kompletně nové podlahy ve čtyřech patrech, na dalších 300 tisíc korun přijde přebroušení a lakování podlahy v tělocvičně. Radní města tento týden schválili zadání této veřejné zakázky.

„Počítáme s tím, že dojde k odbourání stávající mozaikové dlažby, která je na chodbách. Povrch se srovná broušením, bude očištěn, projde penetrací – a na přichystaný podklad bude nalepena finální nášlapná vrstva z PVC,“ řekla náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová. Opravy podlah budou letošním tématem i pro Základní školu Velká Dlážka – tam se jedná o výměnu keramických podlah ve třetím a čtvrtém podlaží. „Předpokládáme, že tato oprava bude stát 2 miliony 100 tisíc korun, s nabídkou jsme oslovili pět firem, které by se do výběrového řízení na zakázku mohly přihlásit,“ uvedl náměstek pro sociální věci a školství Petr Kouba. Připomněl, že školu čeká demontáž stávajících keramických dlaždic včetně soklů, přebroušení a srovnání podkladního betonu a montáž nové velkoformátové keramické dlažby. Školní chodba bude rovněž vymalována.

Dělníci obsadí o prázdninách také Základní školu Trávník, kterou čeká oprava elektrického vedení ve druhém patře, která bude stát čtvrt milionu korun. To je ale jen úvod velké akce, kterou v příštím roce bude muset škola projít. Rada města totiž tento týden schválila zpracování projektové dokumentace pro rekonstrukci kompletní elektroinstalace a osvětlení v této škole. Z vyjádření ředitelky Kamily Burianové vyplynulo, že rozvody elektroinstalace jsou ještě původní – tedy z roku 1977 – a už neunesou současné nároky na připojení moderních technických zařízení. „Zpráva revizního technika z dubna letošního roku nás navíc upozorňuje, že stará elektroinstalace nevyhovuje stávajícím platným předpisům – proto se s tímto problémem budeme muset v roce 2020 vypořádat,“ konstatovala náměstkyně Mazochová.

Kompletní opravou silnoproudé a slaboproudé elektroinstalace bude letos o prázdninách žít i budova mateřské školy v Kratochvílově ulici – rekonstrukce by měla město přijít na necelé dva miliony korun a hotová má být do konce prázdnin. Mateřskou školu Na Odpoledni čeká za 280 tisíc korun oprava sociálního zařízení a výmalba dvou oddělení, školka v místní části Lověšice dostane za skoro 160 tisíc korun nové podlahy ve dvoře. Mateřinka ve Vinarech čeká na rekonstrukci havarijního stavu koupeny, výměnu žaluzií a instalaci sítí, to vše za 140 tisíc korun. A budova školky v Čekyni získá za 200 tisíc korun nový kotel. „Další školy a školky čekají drobnější opravy – například nátěr střešních oken, instalace sprchového koutu, nátěr střechy, fasády a podobně. S nákupem nového nábytku se letos příliš nepočítá – výjimku tvoří Základní škola U Tenisu, kde ve dvou třídách budou nové lavice a židle za přibližně 150 tisíc korun,“ řekl náměstek Kouba.

Zřejmě ale nejzajímavější investici si na letošní rok připravila Základní škola Želatovská, která se stane přerovským průkopníkem v akci „dešťovka“. „Přes prázdniny vybudujeme v areálu školy retenční nádrž na dešťovou vodu o objemu 59 metrů kubických – a do této nádrže budou svedeny dvě třetiny střech školy. Voda bude následně využívána na zálivku zelených školních ploch a na odprašnění hřišť,“ sdělil ředitel školy Přemysl Dvorský. Vybudování celého systému přijde na 2 a půl milionu korun, částkou 2 miliony 125 tisíc přispěje škole Ministerstvo životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…