Přerov: Školy se promění v malé fotovoltaické elektrárny, v některých se bude i lépe dýchat

18.09.2021 19:09 | Tisková zpráva

Fotovoltaické panely, které se postarají o přeměnu slunečního záření na elektřinu, se stanou součástí pěti přerovských základních škol. Ve dvou školních budovách se bude dělat i rekuperace, která by měla přinést do vydýchaných tříd zdravější vzduch. Do těchto novinek investuje město asi 36 milionů korun, část nákladů se má vrátit z dotací.

Přerov: Školy se promění v malé fotovoltaické elektrárny, v některých se bude i lépe dýchat
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

V malé fotovoltaické elektrárny se 41 až 55 panely na střechách se promění školy Za Mlýnem, Trávník, J. A. Komenského, Svisle a U Tenisu. Poslední dvě jmenované dostanou i rekuperaci. „Fotovoltaické panely budou umístěny na plochých střechách škol – kromě Trávníku a Svisle, kde mají být instalovány na sedlové střechy. Díky panelům dojde ke snížení roční spotřeby energie o 40 GJ, což činí více než 22 procent úspory celkových nákladů na provoz školy,“ nastínil náměstek pro školství Petr Kouba.

Zdůraznil, že jde o první krok k modrozelené infrastruktuře veřejných budov, který jde vstříc k lepší kvalitě prostředí. A v zájmu zdraví dětí vítá i investici do vzduchotechniky. Ta je řešena jako řízené větrání s rekuperací, které zlepší vzduch ve třídách i v prostorách pro učitelský sbor a personál.

Technicky systém popisuje úředník přerovského magistrátu Zdeněk Dostál: „Vzduch bude nasáván zvenku a přiváděn na rekuperační jednotku, tam projde filtrací, bude zbaven mechanických nečistot - a takto upravený pak zamíří do objektu. Naopak vzduch, který obsahuje pachy, vlhkost nebo jiné škodliviny, bude odtahován z vnitřního prostoru a přiváděn opět na rekuperační jednotku.“ V zimě má zařízení vzduch dohřívat na stanovenou teplotu, v letních měsících naopak chladit na požadovanou vnitřní teplotu.

V nejbližších dnech bude zveřejněno výběrové řízení na dodavatele zakázky. Zástupci města počítají s tím, že s dodávkou a montáží panelů i s budováním větracího systému by se mělo začít příští rok na jaře, všechny dílčí práce mají být hotové nejpozději v závěru roku 2023.

„Předpokládáme, že do fotovoltaiky budeme investovat asi 5 milionů korun a na rekuperaci je vyčleněno 31 milionů. Část nákladů by měla pokrýt dotace z Operačního programu životního prostředí, který podporuje energetické úspory veřejných budov,“ řekla na závěr náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…