Přerov: Sokl pomníku Františka Rasche vydal tajemství

10.02.2018 10:38

Poslední úpravy pomníku Františka Rasche přinesly zajímavý odkaz minulosti. Když dělníci chtěli připevnit na sokl pod bustou informační tabulku, nečekaně narazili na duté místo, vyplněné měděnou schránkou. Předpokládá se, že byla vložena do tohoto místa v roce 1958, kdy pomník na náměstí pojmenovaném po Františku Raschovi vznikl.

Přerov: Sokl pomníku Františka Rasche vydal tajemství
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Obsah krabičky už měli v ruce i historici – ale věci do ní uložené jsou téměř nerozpoznatelné. Ležel v ní novinový výstřižek s fotografií pomníku popraveným námořníkům v boce Kotorské – a další tiskoviny se rozpadly.

„Přesto je to zajímavý odkaz našich předků. Nikde jsem se nikdy nedočetl, že by byla krabička do pomníku uložena, takže jsem byl nálezem opravdu překvapený. Když jsem připravoval knihu o Františku Raschovi, prostudoval jsem řadu materiálů i o samotném pomníku – a nikde jsem nezaregistroval, že by měli v úmyslu uložit do soklu zprávu,“ řekl ředitel přerovského archivu Jiří Lapáček. Schránka, která překvapila dělníky i historiky, poputuje do Muzea Komenského, kde se z ní stane zajímavý muzejní exponát. „A my do této dosud tajné skrýše umístíme schránku novou. Vložíme do ní aktuální zprávu, která bude obsahovat jak informaci o nálezu schránky, tak i o tom, že si 11. února roku 2018 Přerované připomněli sté výročí popravy jejich slavného rodáka,“ řekl přerovský primátor Vladimír Puchalský. Pomník, který ukrýval měděnou krabičku, je dílem sochaře Vladimíra Navrátila – a byl uprostřed náměstí odhalen 22. února 1958. Schránka v soklu tedy ležela s největší pravděpodobností celých šedesát let – a tento fakt se podařilo tvůrcům utajit až do 6. února roku 2018, kdy byla nalezena.

Pietní akt u pomníku

V ten den bylo rovněž zkolaudováno nově opravené náměstí Františka Rasche, které prošlo rekonstrukcí ve druhé polovině roku 2017. Za 2 miliony 350 tisíc korun byly opraveny zpevněné plochy a chodníky, jsou tu nové lavičky a také tabule, která připomíná osobnost Františka Rasche. Rovněž jeho busta byla odbornou firmou zrestaurována – a to včetně obnovy písma na žulovém podstavci. Práce byly načasovány tak, aby byl park důstojným místem pietního aktu, který je naplánován na neděli 11. února. U pomníku se v 10 hodin dopoledne sejdou jak zástupci Přerova – tedy města, kde se František Rasch narodil, tak i černohorského Kotoru, kde byl vůdce vzpoury námořníků popraven. Ve tři hodiny odpoledne pak bude pokračovat vzpomínková akce i na zámku, kde se uskuteční koncert skupiny Vocantes a následovat bude křest knihy „František Rasch a vzpoura v boce Kotorské“, jejímž autorem je Jiří Lapáček. Při křtu bude symbolicky smíchána voda z Bečvy vodou z moře, kterou do Přerova přivezou představitelé Kotoru, kteří se stanou kmotry publikace.

„Na Františka Rasche se bude v ten den vzpomínat nejen v Přerově, ale také v Kotoru. Osobně se tam účastním jejich pietního aktu, na který byla delegace města pozvána. Rád tam vzpomenu na našeho slavného rodáka,“ řekl na závěr náměstek přerovského primátora Petr Měřínský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…