Přerov: Startovací bydlení

02.03.2023 13:07 | Tisková zpráva

Startovací bydlení nabízí mladým lidem na začátku samostatného života a začátku pracovní kariéry možnost dostupného bydlení.

Přerov: Startovací bydlení
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

V současné době jsou pro startovací bydlení určeny dva byty o velikosti 2+1, v lokalitě Kopaniny a Jižní čtvrť III/5. Startovací byty jsou určeny pro jednotlivce, nesezdané páry, manžele nebo registrované partnery, bezdětné i s dětmi, kteří potřebují překonat počáteční a časově omezenou bytovou krizi.  

Žadatelem o uzavření nájemní smlouvy ke startovacímu může být fyzická osoba, která

- je plně svéprávná; tato podmínka se považuje za splněnou, jedná-li za osobu s omezenou svéprávností zákonný zástupce nebo soudem jmenovaný opatrovník, 
- má trvalý pobyt na území statutárního města Přerova, 
- má věk do 30 let včetně; v případě žadatelů partnerů či manželů nesmí přesáhnout součet jejich věku 60let, 
- nevlastní nemovitost, kterou by mohl užívat k bydlení, 
- je účastna na trhu práce nepřetržitě po dobu alespoň 6 kalendářních měsíců před podáním žádosti; podmínka se považuje za splněnou, je-li žadatel v daném období studentem vysoké školy, případně prokazatelně pečuje o nezletilé dítě nebo jinou osobu blízkou. 

Je-li žádost podávána manželi, registrovanými partnery nebo nesezdanými páry, musí podmínky dle tohoto odstavce splňovat oba žadatelé.

Podmínky pro přidělování startovacích bytů jsou uvedeny ve Vnitřním předpise č. 10/2022 vydaném Radou města Přerova, metodickém pokynu k uzavírání nájemních smluv ke startovacím bytům.

Aktuální nabídku naleznete na REALITNÍM WEBU

Startovací byty

- Městský byt č. 14 v Přerově, Kopaniny 14 (2+kk)
- Městský byt č. 5 v Přerově, Jižní čtvrť III/5 (2+1)

K žádosti o uzavření nájemní smlouvy ke startovacímu bytu (příloha č. 2) žadatel přiloží

- souhlas žadatele se zpracováním osobních údajů správcem městem Přerov dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU)2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (obecné nařízení o ochraně osobních údajů, "GDPR") dle přílohy č. 1 tohoto metodického pokynu,  
- čestné prohlášení žadatele o skutečnosti, že nevlastní nemovitost, kterou by mohl užívat k bydlení[1], že je plně svéprávný, příp. rozhodnutí o omezení svéprávnosti, že nemá vůči městu Přerovu žádné závazky po lhůtě splatnosti, příp. dohodnutý splátkový kalendář, který řádně splácí a souhlas s prověřením uvedených skutečností dle přílohy č. 3 vnitřního předpisu,  
- doklad o účasti žadatele na trhu práce po dobu alespoň 6 kalendářních měsíců před podáním žádosti. Splnění podmínky účasti na trhu práce se prokazuje platnou pracovní smlouvou, dokladem o dohodách o pracích konaných mimo pracovní poměr, event. potvrzením o studiu, potvrzením o přiznání rodičovského příspěvku, peněžité pomoci v mateřství nebo příspěvku na péči, aj.  
- doklad o výši příjmů domácnosti 
- souhlas žadatele s prověřením bezdlužnosti vůči Statutárnímu městu Přerov.

Je-li žádost podávána manželi, registrovanými partnery nebo nesezdanými páry, musí doklady dle tohoto odstavce předložit oba žadatelé samostatně.

Po podání žádosti bude pracovníkem odboru sociálních věcí a školství provedeno sociální šetření v domácnosti žadatele, kdy pracovník prověří aktuální sociální situaci a postoupí zjištěné informace a žadatelem doložené doklady

Komisi Rady města Přerova příslušné k projednávání bytových záležitostí (dále jen „Komise“). O sociálním šetření bude vyhotoven písemný záznam.

V případě většího počtu podaných žádostí (více než 1 žádost na 1 byt) bude s žadatelem před pracovní skupinou odboru sociálních věcí a školství (dále jen „odbor“), tvořenou z pracovníků odboru, proveden motivační pohovor, při němž budou zjišťovány důvody k podání žádosti, současné bytové poměry žadatele, požadavky na byt, požadavky na délku trvání nájmu, aj. Výsledek motivačního pohovoru bude postoupen Komisi. Komise posoudí jednotlivé žádosti, přitom přihlíží k celkové sociální situaci žadatele, k bezproblémové bytové historii, je-li ji možné zjistit, aktuální bytové situaci, délce trvalého pobytu v Přerově, závazkům vůči městu Přerov, příjmové situaci domácnosti, pracovní historii, vizi budoucího navazujícího bydlení, event. výsledkům motivačního pohovoru a posuzuje je s ohledem na situaci ostatních žadatelů. Po vyhodnocení všech žádostí Komise Radě města uzavřít nájemní smlouvu s žadatelem doporučí nebo nedoporučí.

Žádosti o startovací byt podávejte na adrese
Magistrát města Přerova, Odbor sociálních věcí a školství, oddělení sociálních služeb a bydlení, Smetanova 7, Přerov, Jana Kupková, DiS., přízemí, dveře č. 11, tel.: 581 268 747, e-mail: jana.kupkova@prerov.eu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Nové herní prvky pro děti na sportovišti u řeky

22:28 Žatec: Nové herní prvky pro děti na sportovišti u řeky

Na veřejném sportovišti vedle městského koupaliště byly nainstalovány nové herní prvky pro děti.