Přerov: Uschlé lípy a nedostatky na replice studny. Město reklamuje loňskou stavbu

06.09.2023 16:28 | Tisková zpráva

Dvě ze tří lip, které byly vloni zasazeny u nové repliky studny na Horním náměstí, v průběhu letošního léta uschly. I když pracovníci firmy, která sázení zajišťovala – a posléze i zaměstnanci technických služeb, zajistili stromům řádnou závlahu a péči, lípy horké léto nepřežily. Město proto uplatňuje záruku a z úřadu odešel reklamační dopis, v němž žádá nejen o nové lípy, ale také o nápravu dalších nedostatků.

Přerov: Uschlé lípy a nedostatky na replice studny. Město reklamuje loňskou stavbu
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Kromě lip reklamujeme nefunkční osvětlení nápisu na studni, upozorňujeme na vychýlený plechový plášť pod dřevěným sedákem a na uvolněné šrouby. Termín k odstranění reklamovaných vad je stanoven do konce září,“ uvedla vedoucí odboru řízení a investic města Ivana Pinkasová.

Horní náměstí patří ke chloubě města a každý zásah do tohoto prostoru je pro Přerovany citlivý. Těžce se smiřovali i s kácením šestice lip, které na Horňáku rostly sto let. V posledních letech ale už neprospívaly – prosychaly, měly infekci kmene i větví, proto prošly na doporučení dendrologů několika ozdravnými zásahy, ale nakonec musely být vloni na jaře stejně pokáceny. Protože historicky v těchto místech byla studna, která sloužila Přerovanům už na přelomu 15. a 16. století, rozhodli se zástupci města vrátit sem její umělecky ztvárněnou připomínku. „A kolem ní byly vysázeny tři lípy, které bohužel nepřežily první léto, byť jsme péči kolem nich konzultovali s odborníky ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Věříme, že nové lípy budou mít větší štěstí,“ řekl Petr Školoud z odboru majetku města.

Umělecky ztvárněná připomínka studny je na místě od závěru roku 2022 a město za ni zaplatilo 2 a půl milionu korun. Replika upoutává pozornost citátem J. A. Komenského, vyraženým po obvodu: „Lidská mysl je tak neskonale obsáhlá, že je v poznávání skoro bezednou hlubinou.“ Nápis je nasvícený, ale v současné době nesvítí. Pohled do hlubin zhruba sedmnáct metrů hluboké studny umožňuje poklop z tvrzeného skla. Lem repliky je vytvořen z dřevěných lamel, které návštěvníkům slouží coby lavičky – i tato část prochází reklamačním řízením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

22:09 Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

Jihlava slavnostně otevřela nový kulturní klenot Masarykova náměstí, Stříbrný dům s číslem popisným …