Přerov: Ve vánoční anketě dostala výzdoba náměstí plus, stánky mínus

13.03.2018 11:29

I když se už Přerov pomalu chystá na blížící se Velikonoce, radní města se ještě dnes zabývali výsledkem ankety na téma Vánoce.

Přerov: Ve vánoční anketě dostala výzdoba náměstí plus, stánky mínus
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Jak se Přerovanům líbily městské Vánoce, které byly v roce 2017 poprvé pod taktovkou soukromé firmy? Jak vnímali atmosféru, výzdobu, program, nebo prodejní sortiment? Na to se zeptali radní svých Přerovských rádců. Výsledky ankety ukázaly, že většina respondentů byla s průběhem oslav spokojena – i když rádci přednesli také své výhrady.Největší jizvou podle nich bylo, že v průběhu pěti týdnů nebyly vždy otevřené jarmareční domečky, nabízející jídlo a pití. „S výsledky ankety jsme seznámili také zástupce společnosti RK Invest, která má s městem podepsanou smlouvu na deset let. I když byli lidé spokojeni, myslím, že je stále co vylepšovat,“ řekl přerovský primátor Vladimír Puchalský.

Až do adventu roku 2017 pořádalo vánoční oslavy město Přerov, zastoupené svými Kulturními a informačními službami. Od loňska – poté, co předešlé Vánoce prošly vlnou kritiky od lidí – převzala veškerou organizaci firma, která přivezla do Přerova zkušenosti i z jiných měst, kde zařizovala Vánoce takřka „na klíč“. V jejich režii byla výroba dřevěných stánků, postavení pódia, nazdobení stromu, osvětlení náměstí i celý kulturní program. Město Přerov uhradilo pouze pokácení a převoz stromu – a novoroční ohňostroj. První otázka proto logicky směřovala k tomu, jak byli zaregistrovaní Přerovští rádci spokojeni se změnou – tedy s celkovou atmosférou městských Vánoc. „Spokojenost projevilo 81 procent dotázaných. S výzdobou náměstí, která byla druhou otázkou, pak projevilo spokojenost 84 procent rádců. Stejné procento rádců uvedlo, že se jím líbila výzdoba stromu,“ uvedla pracovnice marketingu přerovské radnice Jana Pivodová. I přes všeobecně pozitivní hodnocení rádci k těmto dvěma otázkám přiřadili svá kritická slova. Vadily například stánky u kašny, které bránily ve výhledu na velkoplošnou obrazovku a na pódium, někteří respondenti se zase přimlouvali za to, aby byl strom barevnější.

Na dotaz, zda byli rádci spokojeni s počtem stánků, zaškrtlo 84 procent dotázaných „ano“, 11 procent uvedlo, že počet stánků pro ně není důležitý, 3 procenta zvolila odpověď „ne“ - ostatní neodpověděli. Oproti předchozím odpovědím, kdy se většina lidí shodovala, je názorově rozdělila otázka: Byli jste spokojeni s prodejním sortimentem stánků? Spokojenost vyjádřilo 68 procent dotázaných, zatímco 19 procent mělo jasnou odpověď – ne. Dalším bylo buď jedno, co se na náměstí prodávalo, nebo na dotaz jednoduše neodpověděli. „Rádci nám psali, že by přivítali více punčů a jídla – jiní zase psali, že punčů a jídla tam bylo zbytečně moc. Některým chybělo vánoční zboží a řemeslnické výrobky. Více rádců se ovšem shodlo, že jim chyběly na pultech vykrajovátka a formičky – na toto téma bylo stesků hned několik,“ konstatovala Jana Pivodová.

Přerovští rádci měli za úkol vyjádřit se také k tomu, zda byli spokojeni s prodejní dobou stánků. Odpověď „ano“ zvolilo jen 52 procent dotázaných – a ti nespokojení poukazovali na to, že v průběhu trhů byly často stánky uzavřeny úplně, nebo prodejci zavírali brzo. Zejména se lidem nelíbilo, že po Štědrém dnu se počet otevřených stánků redukoval, takže v čase povánočního volna neměli možnost si na náměstí něco koupit na jídlo a pití. „Další otázka sondovala, zda viděli kulturní vystoupení na náměstí TGM. Pravidelně chodilo 29 procent rádců a náhodně 52 procent. O kulturu na náměstí nemělo zájem 7 procent respondentů a 10 procent se vyjádřilo, že jim nevyhovovalo složení programu. Bez názoru byl zbytek dotázaných,“ řekla Jana Pivodová.Rádci nemuseli jen vyplňovat přednastavená pole – a zejména u této otázky bylo žádoucí, aby poradili organizátorům, co jim chybělo, nebo co by rádi viděli na podiu příště. Mezi odpověďmi například zaznělo: „Chtělo by to více hudby pro mladé, ne jen samé vystoupení dětí a starých kapel. Hrát Mr. Beana takhle 23.12. – no promiňte… Výborné byly projekce s pohádkami nebo filmy s vánoční tématikou.“

Drobné zklamání zažilo na náměstí 49 procent rádců

Otázka, týkající se spokojenosti s Mikulášskou nadílkou, vyzněla v odpovědích spíše rozpačitě. Nikoliv kvůli kvalitě programu – ale 74 procent rádců na náměstí na Mikuláše nebylo, takže otázku nebyli schopni posoudit. Jasno měli naopak v tom, zda byla pro Přerov přínosem velkoplošná obrazovka, na níž se promítalo vánoční kino - celých 85 procent rádců obrazovku přivítalo a hodnotilo ji kladně. S pozitivním ohlasem se setkala i Ježíškova dílna, kde si děti mohly vyrábět drobné dárky, nebo přáníčka. Za „dobrý počin“ dílničku hodnotilo 63 procent dotázaných, zatímco za zbytečnost ji označila jen 4 procenta dotázaných – a 33 procent lidí otázku nehodnotilo.

I když většina rádců projevila celkovou spokojenost, třeba jen drobné zklamání zažilo na náměstí TGM 49 procent rádců. Ať už se jednalo o zmíněné uzavřené stánky, nebo slabý Silvestr, kdy se lidem nelíbilo, že na náměstí byla jen retro zábava – zatímco oni čekali něco veselejšího a akčnějšího. Kritikou prošel i jarmark na Horním náměstí, který byl sice avizovaný jako „jarmark“, ale jednoznačně se jednalo o program pro děti, který jim představoval vánoční zvyky. A jeden z rádců odpověděl takto: „Přísloví říká – čeho je moc, toho je příliš. Předloni byla na náměstí totální bída, loni toho bylo zase moc. Chtělo by to něco mezi a bude to dobré. Tím, že tam bylo tolik stánků, tak si lidé pořádně neměli kam stoupnout.“ Poslední otázka, která dotazník uzavírala, se zajímala o to, jestli rádce něco potěšilo – v porovnání s předchozími ročníky. Pro „ano“ se rozhodlo 78 procent rádců.

Celý dotazník i s odpověďmi je od 8. března, kdy výsledky vzali na vědomí radní, vyvěšený ZDE.

Přerovský rádce je projekt přerovské radnice. Radní v roce 2015 vyzvali občany, aby se přihlásili do anketního systému a sdělovali jim své názory a postoje. I když jsou všechny ankety tematicky zaměřené, rádci mají na konci každého dotazníku možnost volně formulovat své postřehy. Do projektu se přihlásilo 218 lidí z Přerova a okolí – ne všichni ale vyplňují všechny ankety, někteří se jen zaměřují na témata, která jsou jim blízká, nebo ke kterým mají co sdělit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Radnice reaguje na stav dukelského arboreta

7:04 Pardubice: Radnice reaguje na stav dukelského arboreta

Pardubický magistrát čelí v posledních měsících narůstajícímu tlaku ze strany obyvatel Dukly, kteří …