„Chceme, aby děti poznaly nejen chuť norského jídla, ale aby se i seznámily s touto severskou zemí. Během února se proto v prvouce, přírodovědě, zeměpisu, přírodopisu i v hodinách cizích jazyků seznamují s tématy, které přibližují Norsko, jeho přírodu, tradice i životní styl místních lidí. A nechybějí ani zajímavé příběhů norských trollů,“ řekl náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil (ANO). Školáci mají k dispozici speciální brožuru, která obsahuje slovníček základních norských pozdravů či frází. „A v brožurách je detailně popsáno také menu, které děti ochutnají.
Atmosféru severské země v jídelně doplní i výzdoba v norských barvách, kterou připravíme,“ konstatovala ředitelka Zařízení školního stravování Hana Ondrášová. Ta rovněž připomněla, že tímto krokem přerovské jídelny zatraktivňují klasický jídelníček a ukazují, že i ve školní jídelně se dá vařit netradičně. „Už loni si mohli přerovští školáci užít dny chorvatské kuchyně, které přinesly chuť tradičních receptů,“ zmínila Ondrášová.
Norské menu neochutnají pouze děti
Den mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách pořádá Asociace školních jídelen České republiky. Jeho cílem je připravit tradiční mezinárodní obědové menu v českých školních jídelnách ve spolupráci s velvyslanectvím partnerské země. „Díky tomu mají děti možnost poznávat stravovací zvyklosti jiných národů a rozšiřují si vědomosti o dané zemi,“ uvedl výkonný ředitel asociace Karel Jahoda.
Norské menu, které připraví přerovské školní kuchařky, neochutnají pouze děti. „Jídelnu při Základní Trávník navštíví 22. února pozvaní zástupci Asociace školních jídelen, Státního zdravotního ústavu, České školní inspekce, Krajské hygienické stanice v Přerově, Střední školy gastronomie a služeb a podniku Meopta,“ řekla na závěr vedoucí odboru sociálních věcí a školství přerovského magistrátu Romana Pospíšilová.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV