Příběh zámku Litomyšl vypráví i nástěnný kalendář

06.11.2017 7:35

Poutavý příběh zámku Litomyšl začal před 450 lety a odvypráví ho také nástěnný kalendář na rok 2018. Ve své textové části připomíná 12 letopočtů, které byly v životě zámku a zámeckého areálu důležité. Kochejte se tedy celý příští rok krásnými obrázky z Litomyšle a slavte významné narozeniny památky UNESCO.

Příběh zámku Litomyšl vypráví i nástěnný kalendář
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Již několik let připravuje město Litomyšl nástěnné kalendáře. Ani v roce 2018 vás neochudíme o možnost, kochat se celý rok krásnými obrázky z Litomyšle – tentokrát jen a pouze ze zámeckého návrší. Celý rok 2018 budeme slavit 450. výročí od položení základního kamene zámku Litomyšl. Kalendář s názvem „Příběh zámku Litomyšl“ ve své obrazové části představí současnost. V textové části připomíná 12 letopočtů, které byly v životě zámku a zámeckého areálu důležité.

Věděli jste, že Vratislav z Pernštejna vystavěl honosný renesanční zámek prý jako dar z velké lásky pro svou krásnou španělskou paní Marii Manrique de Lara? Že se zhoubné požáry nevyhnuly ani zámku a proto se další majitelé, Valdštejnové-Vartemberkové, nejdříve museli soustředit na opravy a teprve později se zapsali do dějin vybudováním unikátního zámeckého divadla či zahradního saletu a v souladu s barokním vkusem nechali omítnout i renesanční sgrafitovou fasádu? A znáte odpověď na otázku, kdo byl posledními majiteli litomyšlského panství a zda na zámku bydleli? Víte, že Litomyšl byla prvním zámkem v republice, který byl po roce 1945 „předám lidu pro kulturní účely“. Zajímá vás, kdy došlo ke znovuodhalení zámeckých sgrafit? Odpovědi na tyto otázky i mnoho dalších zajímavých informací se dozvíte právě v nástěnném kalendáři „Příběh zámku Litomyšl“.

Poslední dvoustrana je věnována současnému návštěvnickému programu a historii dalších budov v zámeckém areálu.

Kalendář byl představen v rámci letošní ArchiMyšle. Vše dobré mu popřál starosta města Radomil Kašpar, kastelánka zámku Zdeňka Kalová a ředitel Regionálního muzea v Litomyšli René Klimeš.

Jde o první z dlouhé řady projektů a akcí, které k 450. narozeninám zámku Litomyšl připravujeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…