Příbram: Město dává námitky k výstavbě Jihovýchodního obchvatu

27.06.2019 12:09

Dopravní obchvat města je potřebným projektem, o kterém se jedná dlouhé roky. V současné době jsme ve stadiu, kdy je státem přislíbena výstavba obchvatu v celé jeho délce, kdy by stavba měla být dokončena v roce 2027.

Příbram: Město dává námitky k výstavbě Jihovýchodního obchvatu
Foto: Honza Groh
Popisek: Václavské náměstí v Příbrami

V pátek 21. června 2019 se v Příbrami konalo veřejné projednání Jihovýchodního obchvatu (JVO). Cílem stavby JVO je ulehčit městu, především oblasti Březových Hor, od tranzitní dopravy. Proti výstavbě se dlouhodobě vyjadřují obyvatelé obce Žežice a městské části Zdaboř. Podle slov obyvatel těchto lokalit je největším problémem stavby neexistence protihlukových stěn.

„Potřebnost výstavby obchvatu města si uvědomujeme všichni a v současné době jsme jen krůček od jeho realizace. Samozřejmě nechceme, aby výstavba JVO ulehčila obyvatelům jedné části města a snížila kvalitu bydlení obyvatelům dalších částí. Pokud jde o protihluková opatření, samozřejmě budeme hlídat, aby byly dodržovány všechny zákonné hodnoty. V případě, že by bylo potřeba, jsme ochotni se na výstavbě protihlukových stěn podílet,“ uvedl starosta města Jan Konvalinka.

Na pátečním jednání byli přítomni projektanti, zástupci Ministerstva dopravy ČR, stavebního úřadu i Ředitelství silnic a dálnic. Občané při této schůzce měli možnost předkládat připomínky. Své námitky podalo i samotné město. „V rámci přípravných prací s výstavbou JVO požadujeme vypořádání celkem pěti námitek. Tyto námitky jsme předali a věříme, že budou zapracovány do projektu před jeho realizací,“ dodal starosta Konvalinka.

Nepropojení silnice I/18 a propojky Zdabořská – Rožmitálská v km 4,360

Dle platné územně plánovací dokumentace obce je mezi ulicemi Zdabořská a Rožmitálská plánována jakožto veřejně prospěšná stavba nová propojka, která bude plnit funkci hlavní městské třídy. V tomto místě město žádá rozšíření vyprojektovaného mostu a vybudování oboustranných sjezdových ramp ze silnice I/18 tak, aby bylo možné plánované komunikace propojit.

Nesplnění podmínky posudku ve smyslu par. 9 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivu na životní prostředí na napojení komerčně industriální zóny 3K1 na silnici I/18.
V této námitce se jedná o napojení obchodní zóny na JVO.

Dramatické zhoršení dopravního napojení obce Brod na komunikace I/66

Přivedení tranzitní dopravy ze silnice I/18 na komunikaci I/66 dramaticky zvýší dopravní zatížení křižovatky u obce Brod. Město Příbram požaduje na křižovatce u obce Brod taková opatření, která zajistí pěším bezpečný přechod komunikace I. třídy a vozidlům vyjíždějícím z obce Brod bezpečné vyjetí.

Zhoršení kvality bydlení vzhledem k navýšení zatížení obytných zón města hlukem a polétavým prachem.
V tomto bodě město požaduje vytvoření akustických a dalších opatření bránících nadměrnému zhoršení kvality životního prostředí.

Významný zásah do charakteru krajiny a tím do životního prostředí obyvatel města

S výstavbou jihovýchodního obchvatu souvisí zásah do krajiny a zeleně. Město Příbram požaduje vytvořit taková opatření, která zmírní negativní dopad plánované stavby jihovýchodního obchvatu do charakteru krajiny a do životního prostředí obyvatel města, a to rozsáhlým ozeleněním přilehlých pozemků okolo komunikace, zejména ozelenění náspů a terénních úprav.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…