Příbram: Rekonstrukce pěší zóny Cíl je v cíli

25. 12. 2020 9:41

Předpokládaná doba rekonstrukce pěší zóny Cíl byla devět měsíců, práce byly zahájeny 11. března. Dílo je zkolaudováno a prostor slavnostně otevřen.

Příbram: Rekonstrukce pěší zóny Cíl je v cíli
Foto: Příbram
Popisek: Příbram
reklama

O potřebě revitalizace prostoru pěší zóny Cíl, tedy prostoru mezi obchodním centrem a panelovými domy, se hovořilo dlouhá léta. K realizaci plánů se přistoupilo v březnu letošního roku a stavba probíhala původně plánovaných devět měsíců.

Anketa

Která z mrtvých osobností Vám nejvíce schází?

hlasovalo: 37351 lidí

„V průběhu rekonstrukce jsme se potýkali hned s několika problémy, které vyvstaly až po odkrytí původních povrchů. Prvním z nich byly betonové pasy pro pojezd jeřábů, které v místě zůstaly z doby výstavby panelových domů. Druhým překvapením bylo trasování rozvodů kabelové sítě ČEZ, které jsme od zmíněné společnosti dostali špatně vytyčené, a museli jsme přistoupit k úpravě projektu. Třetí zásadní překážkou byla potřeba provedení sanace podloží. I přes všechny tyto komplikace proběhla rekonstrukce v předem stanoveném termínu,“ uvedl starosta Jan Konvalinka.

Prostor je tedy zrekonstruovaný, dnes již i zkolaudovaný. Kromě nového osvětlení či odpadkových košů je zde novinkou výsadba 15 stromů, ke kterým je zaveden automatický zavlažovací systém. Stromy mají za úkol prostředí nejen zpříjemnit, ale tvoří také jakousi hlukovou bariéru. Častým dotazem občanů je instalace laviček.

„Osazení laviček jsme dlouho diskutovali. Nakonec bylo od tohoto záměru po dohodě se zde bydlícími občany upuštěno, a to z důvodu možné hlučnosti shromažďujících se osob,“ dodal starosta, který při slavnostním otevírání zmínil také to, že se s tímto prostranstvím dá pracovat, takže se jistě na jaře dočkáme nějaké květinové výzdoby.

Výše uvedené vícepráce si vyžádaly také zvýšené finanční náklady. Z původních necelých 10 milionů se cena díla vyšplhala na částku 13 389 000 Kč. „U každé větší stavby lze předpokládat vícepráce. Vzhledem k povaze problémů a souvisejících víceprací na této stavbě se cena navýšila uvedeným způsobem. Kdybychom tyto pod povrchem nalezené problémy znali, promítly by se do vyšší ceny díla ještě před jeho realizací. Nejedná se tedy o svévolné zdražování celého projektu,“ doplnil Jan Konvalinka.

Na realizaci projektu byla čerpána dotace ze Státního fondu podpory investic v částce 4 545 183 Kč.

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

reklama

autor: PV

reklama


Tento článek je již staršího data a diskuse k němu byla uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Další články z rubriky

Rokycany: Oplocení ve Šťáhlavské ulici ochrání stromy při rekonstrukci koryta

20:06 Rokycany: Oplocení ve Šťáhlavské ulici ochrání stromy při rekonstrukci koryta

Lesy České republiky začínají plánovanou rekonstrukci koryta Rakovského potoka.