Příbramský Krampuslauf navštívilo na dvacet tisíc návštěvníků

07.12.2016 6:29

Čerti, ohňové efekty, ďábelská muzika, velkolepý ohňostroj, koncert skupiny Výčep a mnohatisícový dav návštěvníků. Tolik v kostce o prvním Příbramském Krampuslaufu, který jasně ukázal, že akce tohoto typu „kápla“ lidem do noty. A to nejen místním, ale i návštěvníkům Příbrami.

Příbramský Krampuslauf navštívilo na dvacet tisíc návštěvníků
Foto: Honza Groh
Popisek: Václavské náměstí v Příbrami

V Příbrami se už dlouho nesešlo tolik lidí na jednom místě. Zorganizovat tak velkou akci nebylo jednoduché, plánovala se několik měsíců dopředu. Uzavírky, parkování, osvětlení, ozvučení, organizace průvodu i programu na podiu, zajištění stánkového prodeje či samotná bezpečnost účinkujících i diváků. To je pouze malý a základní výčet všeho, co bylo třeba zajistit.

Právě bezpečnost byla na prvním místě. Zajišťovala ji stovka policistů včetně městských strážníků, dále pořadatelská služba a hasiči. Před započetím celé akce místo prověřil i pyrotechnik, který měl speciálně vycvičeného psa na vyhledávání výbušnin. Celkem na veřejný pořádek a bezpečnost, ale i plynulost silničního provozu ve městě, dohlíželo kolem dvou set lidí. Show podle údajů policie navštívilo v hrubých odhadech kolem 15 až 20 tisíc lidí. Příjemným zjištěním je to, že policie v jejím průběhu neřešila žádné protiprávní jednání.

Návštěvníci, ač jich byl tak veliký počet, se chovali naprosto vzorně. Zaslouží si velikou pochvalu za to, že respektovali daný stav a pokyny pořadatelů i všech složek Integrovaného záchranného systému. Vzhledem k organizační náročnosti se jistě nějaké chyby na straně pořadatelů našly, přesto bylo pro spokojenost diváků učiněno maximum. Zejména se osvědčila velkoplošná obrazovka, kterou podle reakcí lidí ocenili zejména rodiče s malými dětmi. Dále také ti, kteří přišli na poslední chvíli a už se nedostali přes davy lidí až k zábranám.

Selfíčka nebrala konce, čertovské skupiny byly z Příbramáků nadšené!

Nejen pro návštěvníky, ale i pro samotné čerty byl Příbramský Krampuslauf úžasnou záležitostí. Poslední skupinka „krampusáků“ se tak vžila do fantastické atmosféry během průvodu, podlehli nadšení okolostojících diváků, fotili se s nimi, jednotlivá selfíčka nebrala konce, až se předpokládaný program posunul o celou hodinu. Podívaná to ale byla se vším všudy. Někteří návštěvníci akce mohli být zklamáni tím, že právě o tuto jednu hodinu byl posunut i ohňostroj. Po jeho odpálení z prostor venkovního bazénu ale všichni na tuto změnu oproti programu hned zapomněli. Ohňostroj s výhledem na Svatou Horu byl jedním slovem grandiózní. Kdo jej viděl, jistě mi dá za pravdu. „Úžasné obecenstvo! Bez vás by to nešlo, moc díky! Těm, co přišli na ohňostroj, se moc omlouváme, protože jsme se snažili jit pomalu a dát šanci si pohladit, vyfotit a udělat radost co nejvíce lidem, co se na nás přišli podívat. Proto se ještě jednou omlouváme, že byl ohňostroj později. A těšíme se na další akci!“ uvedla po skončení Příbramského Krampuslaufu jedna skupina čertů.

Děti a čerti
Před konáním průvodu měli někteří rodiče obavu z toho, aby se jejich děti čertů nebály. Dětští návštěvníci však byli z čertovského průvodu doslova u vytržení, fotili se s jednotlivými maskami a nechali se od čertů i „strašit“. K výborné atmosféře obrovskou měrou přispěl i moderátor akce Marcel Forejt, jehož osobu i hlas můžete znát z různých sportovních akcí konaných v průběhu roku. Dodatečně jsme se dozvěděli, že ne ze všech míst kolem průvodu bylo dobře slyšet. Velice nás to mrzí, protože výkon moderátora byl opravdu luxusní.

Dokonce i počasí akci přálo, vypočítané bylo doslova na vteřinu. Sice bylo chladno, ale to k prosinci a k předvánoční atmosféře zkrátka patří. Stejně tak k ní také patří bohaté občerstvení, nikdo nebyl o hladu a žízni. Přes čtyřicet prodejců se s nabídkou svého stánkového prodeje o všechny dobře postaralo.

Děkujeme všem divákům, kteří se bezprostředně i později po akci podělili se svými zážitky na radničních facebookových stránkách města Příbrami. Veškerá práce pořadatelů je ohodnocena právě tím, že se celý podvečer, i přes mírné výhrady, lidem líbil, že měli radost a že Příbram opět ožila. Kdo chtěl, ten si na „krampusácích“ našel to svoje, kdo chtěl, ten si to rozhodně užil.

Poděkování si kromě všech účinkujících rozhodně zaslouží celý organizační tým složený z vedení města, složek Integrovaného záchranného systému, Městské policie, Sportovních zařízení města Příbrami, Technických služeb a různých odborů Městského úřadu Příbram v čele s odborem školství, kultury a sportu, bez nichž by se tato veliká a ojedinělá akce nemohla vůbec uskutečnit.

Foto zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

22:09 Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

Hokejové mistrovství světa se roku 2026 bude konat ve švýcarských městech Curych a Fribourg. Právě z…