Primátor Jiránek: Vhodná by byla důkladná daňová kontrola pronajímatelů nemovitostí

22.03.2019 12:22

Kladno volá po změně sociálních dávek na bydlení. Obává se obchodu s chudobou.

Primátor Jiránek: Vhodná by byla důkladná daňová kontrola pronajímatelů nemovitostí
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Dan Jiránek

Sociální dávky na bydlení se musí změnit a je třeba důkladná daňová kontrola pronajímatelů nemovitostí, kam směřují dávky na bydlení. Myslí si to vedení města Kladno, a to i v kontextu s opatřením obecné povahy (OOP) k bezdoplatkové zóně, které nedávno zrušil Krajský úřad Středočeského kraje. Kraj tak, zjednodušeně řečeno, reagoval na fakt, že kvůli OOP nově příchozí v celém městě nedostávali doplatky na bydlení. Radnice nyní připravuje nové opatření.

Pro Kladno není situace se zrušením bezdoplatkové zóny k 31. březnu 2019 vůbec jednoduchá. Existují důvodné obavy, že v něm opět naroste obchod s chudobou. Byl by to i důsledek toho, že se OOP za minulého vedení radnice špatně připravilo a týkalo se celého města.

"V minulosti se v Kladně připravil zmetek, který, zjednodušeně řečeno, tvrdil, že se tu úplně všude obchoduje s chudobou. To je samozřejmě nesmysl, vezměme si například školky, školy, hřbitovy, koupaliště apod.," říká primátor statutárního města Kladno Dan Jiránek a dodává: "Aby se situace vyřešila systémově, bylo by velmi vhodné upravit systém sociálních dávek, minimálně sloučit do jedné dávky na bydlení. Vhodná by byla i důkladná daňová kontrola pronajímatelů nemovitostí, kam směřují dávky na bydlení."

"Krajský úřad rozhodl o zrušení opatření obecné povahy, protože obsahově porušovalo právní předpisy a proces vyhlášení provázelo několik pochybení. Diskutabilní je především požadavek na celoplošné opatření, které prosadil bývalý primátor Milan Volf," říká statutární náměstek primátora města Kladno Tomáš Kutil a dodává:  "Nyní bude naší snahou pokusit se chybné rozhodnutí minulého vedení města napravit a zamezit nesystémovému přesouvání obyvatel. Prvotním krokem bude proces, který povede k vyhlášení opatření obecné povahy pouze na skutečně problematických místech, tak aby bylo plně v souladu s právními předpisy. "

Podle dostupných informací OOP už vyhlásilo či se chystá vyhlásit více než 80 municipalit. Jde totiž o aktuálně jediný nástroj, který městům a obcím umožňuje bojovat s obchodem s chudobou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…