Projekt Brna a Masarykovy univerzity zmapoval zdravotnické služby ve městě

27.10.2018 16:55

Společný projekt statutárního města Brna a Masarykovy univerzity popisuje celkovou situaci v poskytování zdravotnických služeb ve městě Brně. Zpracovatelé využili anonymizovaná data přímo z nemocnic, ale také z dalších zdrojů (ÚZIS, Registry). Takto široce zpracovaný materiál s názvem „Datová a informační základna hodnocení objemu a kvality péče v městských nemocnicích Brno“ dosud nebyl k dispozici.

Projekt Brna a Masarykovy univerzity zmapoval zdravotnické služby ve městě
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

„Materiál je i na celorepublikové úrovni unikátní. Byla zde zpracována analýza struktury péče u poskytovatelů lůžkových zdravotnických služeb, dostupnosti zdravotnických služeb a došlo ke zmapování spádové oblasti lůžkových zdravotnických služeb. Výsledky nám poté mohou pomoci při plánování těchto služeb,“ popsal první náměstek primátora Petr Hladík.

V projektu byly sledovány hlavně lůžkové služby na území města a byl proveden podrobný rozbor lůžkových kapacit u jednotlivých poskytovatelů, personálního zajištění péče i přístrojového vybavení. Ze studie vyplývá, že je v Brně vysoká koncentrace lůžkových služeb s významným zastoupením služeb specializovaných. Lůžkové služby jsou z více než 40 % využívány mimobrněnskými pacienty, u některých vysoce specializovaných služeb je podíl obyvatel města jen 20 % (MOU). Přístrojové vybavení nemocnic je na vysoké úrovni, počtem i kvalitou vysoce převyšuje ostatní části republiky.

Dále byl sledován pohyb pacientů podle diagnóz mezi jednotlivými nemocnicemi a podíl nemocnic na zajištění zdravotní péče. Nemocnice zřizované městem hrají důležitou úlohu v zajištění zdravotnických služeb. Nebylo potvrzeno, že by byli pacienti z fakultních nemocnic přesunováni ve větší míře do městských nemocnic nebo mimo Brno. Neprokázal se ani opačný trend.

Zpráva také uvádí, že je v Brně dostatek poskytovatelů zdravotnických služeb. Trend je ale mírně negativní. Rizikem je snížení počtu ambulancí v důsledku vyššího průměrného věku lékařů. Očekává, že se tento trend projeví u praktických lékařů pro děti a dorost v následujících letech.

V neposlední řadě tvůrci studie konstatují fakt, že v Brně chybí oproti systemizaci potřebných pracovních míst 400 úvazků lékařů a 200 úvazků zdravotních sester. Největší deficit je ve fakultních nemocnicích. V porovnání s jinými regiony ČR nastalá situace není kritická, přesto však musí být uzavírány některé lůžkové kapacity nemocnic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…