Projekt Senioři pro Prahu přišli podpořit primátor Svoboda a radní Dolínek

13.09.2011 11:12

Pražští senioři coby zahradníci dnes zvelebili zarostlé okolí budovy na Pankráci v rámci projektu Senioři pro Prahu, který pod záštitou primátora Bohuslava Svobody realizuje o.p.s. Elpida.

Projekt Senioři pro Prahu přišli podpořit primátor Svoboda a radní Dolínek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

Tato společnost se dlouhodobě věnuje práci pro seniory. Záměrem projektu je zvelebovat jako zahradnický tým zpustlá zákoutí Prahy a ukázat tak, že senioři dokáží i ve svém věku být svému okolí prospěšní.

Akce začala v devět hodin, kdy se všichni společně, pod vedením emeritního zahradního architekta Josefa Rejska, pustili do práce. Čekalo je vyplít a upravit sedmadvacet kameninových velkoobjemových květináčů a dalších osmatřicet potřebovalo kompletní úpravu, provzdušnit hlínu a vysadit květiny. V jedenáct hodin dorazil osobně podpořit i primátor Prahy Bohuslav Svoboda, který projektu poskytl záštitu. „Předpokládám, že tato akce přispěje k tomu, že budeme seniory více vnímat a více je zapojovat do veřejného života," uvedl primátor Svoboda. „Pro seniory to má také svůj význam. Je to práce v týmu, na vzduchu, zlepšuje to jejich fyzickou zdatnost a psychickou odolnost," dodal.

Z původních deseti přihlášených seniorů se počet rozrostl zhruba na dvě desítky a díky upoutávce na Facebooku dorazili i dobrovolníci o generaci mladší. Ti s sebou vzali své děti, takže zastoupení zde měly všechny věkové kategorie. „Jsem rád, že přišli i mladší lidé, protože to znamená, že se nám podařilo ukázat na seniory i v jiném světle, než jak je média běžně prezentují," uvedl koordinátor projektu a manažer Elpidy Jiří Hrabě.
Projekt Senioři pro Prahu

O tom, že má projekt podporu magistrátu, svědčí fakt, že se Praha rozhodla oslovit všechny organizace vlastněné hlavním městem a vyzvat je, aby se k projektu připojily. „Plánujeme oslovit i jednotlivé městské části, které mají v majetku činžovní domy, kde by senioři mohli kupříkladu zvelebovat jejich dvorky," dodal k tomu radní pro sociální oblast a bydlení Petr Dolínek, který akci přišel také osobně podpořit. Společnost Elpida pak chce oslovit i velké firmy nebo nadnárodní korporace, aby v rámci svých aktivit CSR projekt Senioři pro Prahu podpořily i finančně. „Velké firmy by se měly začít dívat i tímto směrem, protože Česko i Evropa stárne a senioři budou za pár desítek let tvořit polovinu společnosti," uvedl k tomu Jiří Hrabě z o.p.s. Elpida a dodal: „Senioři si zaslouží pozornost, v ČR žije 1,5 milionu lidí starších 65 let, v roce 2050 jich bude už 3,5 milionu."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…