Prostějov: Branný závod základních škol se uskutečnil v Hamrech

21.06.2022 12:03 | Tisková zpráva

Klub výsadkových veteránů uspořádal pod záštitou primátora statutárního města Prostějova na vojenské střelnici Hamry branný závod žáků 7. a 8. tříd základních škol - 0. ročník Memoriálu ppor. Pavla Mauera.

Prostějov: Branný závod základních škol se uskutečnil v Hamrech
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Pavel Mauer byl příslušníkem 601. skupiny speciálních sil, který dne 22. května 2003 podlehl těžkým zraněním při plnění bojových úkolů v rámci zahraniční mise v Iráku. V té době mu bylo dvacet pět let. Zahájení memoriálu byli osobně přítomni také Pavlovi rodiče a sestra, kteří tím vyjádřili obrovskou sounáležitost s vojáky naší posádky.

Závod zahájil předseda Klubu výsadkových veteránů generálporučík v záloze Ing. Ondrej PÁLENÍK společně s náměstkem primátora statutárního města PaedDr. Janem Krchňavým. Dále byli přítomni i další vzácní hosté, jako náměstek primátora Ing. Jiří Rozehnal, bývalý primátor a čestný člen Klubu výsadkových veteránů pan Miroslav Pišťák, bývalý velitelé VÚ 8280, představitelé vojenských útvarů v posádce a bývalí předsedové veteránského výsadkového hnutí. Předseda klubu v zahajovací řeči vysvětlil původ názvu Memoriálu, poděkoval městu za neustálou podporu výsadkového hnutí a popřál soutěžícím dětem hodně sportovního štěstí. PaedDr. Jan Krchňavý, který je náměstkem pro oblast školství, výchovy, vzdělávání a sportu pak vyslovil uznání členům klubu za to, že přišli s nápadem a připravili tak pěknou akci pro děti a taky přání, aby podobná akce měla pravidelné pokračování.

Samotného závodu se zúčastnilo celkem třicet tři družstev z osmi základních škol města Prostějova, které čekalo šest náročných soutěžních disciplín: střelba ze vzduchovky, vzduchové pistole, kvíz z historie výsadkových jednotek a vojenského útvaru 8280 Prostějov, zdravotní příprava, střelba z airsoftové zbraně a hod granátem na cíl.

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí

Velice zajímavý doprovodný program na dalších sedmi pracovištích pak připravili vojáci útvarů prostějovské posádky, vojenské policie a polní nemocnice. Žáci si mohli vyzkoušet například maskování, poskytnutí první pomoci, ovládání bezpilotních prostředků, ale i výcvik v sebeobraně. Velkému zájmu dětí se pak těšilo ne jenom promítání filmů z výcviku profesionálních vojáků, ale také například ukázka zbraní, výstroje, bojové techniky nebo výcvik služebních psů ve vyhledávání výbušnin a drog.

Na závěr dne unavení, ale na pohled spokojení a šťastní soutěžící, doplnili síly dobrým obědem. Všichni během dne předvedli výborné výkony a ukázali, že jim branné disciplíny nejsou cizí. Nejlepší připravenost pak předvedla družstva ZŠ Dr. Horáka, která ovládla první dvě místa v hodnocení prvního kola, a všichni její žáci postoupili do kola finálového.

První kolo 0. ročníku Memoriálu se skutečně povedlo a nejlepších dvacet družstev se už může těšit na kolo finálové, které proběhne hned první den po prázdninách dne 1. září.

Veliké poděkování patří pořadatelům z řad Klubu výsadkových veteránů v čele s hlavním rozhodčím Ing. Ganzarem, vojákům prostějovské posádky, vojenské policie Olomouc, 7. polní nemocnice a všem dalším dobrovolníkům, kteří se na bezchybném průběhu závodu podíleli. Děkujeme i statutárnímu městu Prostějov a Olomouckému kraji za finanční podporu stejně, jako našim sponzorům. A poděkování i do nebes za nádherné počasí, které orámovalo celý soutěžní den.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …