Prostějov: Den židovských památek

12.08.2022 9:32 | Tisková zpráva

V neděli 14. 8. 2022 se uskuteční již pátý Den židovských památek. Zpřístupněno bude celkem 55 vybraných židovských památek v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Prostějov se k této akci připojuje podruhé, a to hned trojicí akcí:

Prostějov: Den židovských památek
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Zhruba v 11 hodin (po bohoslužbě) bude připravena komentovaná prohlídka výstavy Virtuální rekonstrukce prostějovského Templu. Místem konání je bývalá nová synagoga, dnes kostel Čs. církve husitské – Husův sbor v Prostějově. Nová synagoga vystavěná dle návrhu přerovského rodáka a vídeňského architekta Jakoba Gartnera byla otevřena v září roku 1904 a sloužila početné prostějovské židovské komunitě do války. Bohužel po holocaustu se do Prostějova vrátilo z více než tisícovky lidí pouze 109 osob a ani ti zde většinou nezůstali. Synagoga tak byla židovskou obcí prodána Čs. církvi husitské a přestavěna do dnešní podoby.

Od 14 hodin pak mohou zájemci přijít na komentovanou prohlídku nového židovského hřbitova za Brněnskou ulicí. Sraz je u brány před hřbitovem. Hřbitov, v pořadí třetí, slouží svému účelu dodnes. Pohřbívat se zde začalo v roce 1908 a spočívají zde ostatky zhruba pěti stovek prostějovských židovských rodin včetně mnoha významných činitelů prostějovské židovské obce.

V 16:00 nabídne prostějovské muzeum komentovanou prohlídku výstavy Návrat domů nežádoucí. Mecenáš Bruno Winter, a to v bývalém obecním židovském domě, dnes Galerie Špalíček, Uprkova 18, Prostějov. Výstava je věnována památce prostějovských Židů, kteří byli nuceni na přelomu června a července roku 1942 nastoupit cestu, z níž nemělo být návratu. Připomíná zároveň osobnost sladovníka, mecenáše, sběratele hodin a člena muzejního spolku Bruno Wintera, který prostějovskému muzeu věnoval cennou sbírku svých hodin.

Těšíme se na viděnou na některé z těchto tří nabízených akcí, nebo na všech třech! 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…