Prostějov: Děti s odkladem budou povinně navštěvovat přípravnou třídu

12.03.2020 10:04

Nová třída v Základní škole v ulici Dr. Horáka bude sloužit pro děti s odkladem pro roku 2020/2021.

Prostějov: Děti s odkladem budou povinně navštěvovat přípravnou třídu
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

„Obec může zřizovat přípravné třídy se souhlasem krajského úřadu pro děti v posledním roce před zahájením povinné školní docházky, u kterých je předpoklad, že zařazení do přípravné třídy vyrovná jejich vývoj, ale přednostně děti, kterým byl povolen odklad povinné školní docházky. Přípravnou třídu lze zřídit, pokud se v ní bude vzdělávat nejméně 10 dětí. Ke zřízení přípravné třídy základní školy obcí je nezbytný souhlas krajského úřadu,“ popsal literu zákona primátor Prostějova František Jura. O zařazování žáků do přípravné třídy základní školy rozhoduje ředitel školy na žádost zákonného zástupce dítěte a na základě písemného doporučení školského poradenského zařízení, které k žádosti přiloží zákonný zástupce.

„Předškolní vzdělávání je povinné pro děti, které před začátkem školního roku dosáhnou věku 5let, až do zahájení povinné školní docházky. Povinnost předškolního vzdělávání tedy trvá i u dětí s povoleným odkladem školní docházky. Současně však i pro děti s odkladem platí možnost všech způsobů plnění povinného předškolního vzdělávání, tedy i mateřská škola nebo individuální vzdělávání. Jedním z možných způsobů plnění povinného předškolního vzdělávání je i přípravná třída základní školy,“ vysvětlil náměstek primátora pro školskou oblast Jan Krchňavý a doplnil, že na škole Dr. Horáka jsou pro zřízení přípravné třídy prostorové i kapacitní možnosti.

Statutární město Prostějov dosud přípravnou třídu základní školy nezřizovalo, nicméně v Olomouci, Přerově, Šumperku i Jeseníku přípravné třídy základních škol jsou v letošním školním roce zřízeny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…