Prostějov: Do oprav Národního domu se investují miliony korun

17.04.2022 6:27 | Tisková zpráva

Prostějovský Národní dům, významná kulturní památka České republiky, patří mezi architektonické dominanty města a je též jeho hlavním kulturním a společenským centrem. Byl postaven v letech 1905 – 1907 podle návrhu architekta Jana Kotěry, předního představitele české secese. Památka, na kterou můžeme být právem hrdí, postupně prochází obnovou.

Prostějov: Do oprav Národního domu se investují miliony korun
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Stavební investice do Národního domu se (od roku 1997) pohybují ročně v milionech korun. K těmto částkám můžeme uvést i ty za práce na obnovách interiérových vitráží. Zde šlo o specifickou graficky i umělecky významnou práci, kdy dva z deseti původních a následně zazděných světlíků znovu získaly prokreslenou secesní vitrážovou výplň. Tato interiérová okna umožňovala přirozené osvětlení a dodávala prostoru velkorysý objem. Dalších osm půlkruhových oken se nacházelo v lunetách nad postranními lóžemi divadelního sálu. Ty zatím zůstávají zazděny. Součástí prací bylo i obnovené stropní eliptické okno, zatím jen s mléčným zasklením, které ve vestibulu vítá návštěvníky divadla.

„Lidé kromě krásy samotné vitráže, která působí, jako by v sále těch dlouhých téměř osmdesát let ani nechyběla, jistě ocení i práci a snahu všech lidí, kteří se na obnově Národního domu podíleli. Věříme, že bude dokončena i barevná výzdoba světlíku ve vestibulu a obnovena secesní výzdoba interiérů včetně zbývajících osmi postranních vitrážových oken,“ doufá náměstkyně primátora Alena Rašková.

Za zmínku jistě stojí i práce, které se dotýkaly například velké rekonstrukce kuchyně a gastro vybavení kdy následně došlo, mimo jiné, také k nezanedbatelným úsporám energií.

„Tady šlo o kompletní rekonstrukci rozvodů elektro, vody a odpadů, vzduchotechniky, rekonstrukci a výměnu výtahu pro převážení surovin, byly pořízeny nové keramické obklady, podhled, nové podlahy a kompletní gastro vybavení. Rekonstrukce se dotkla také zdrojů tepla pro tuto část objektu. Konkrétně se jednalo o výměnu dosluhujících a z části již nefunkčních plynových kotlů za nový kondenzační dvojkotel,“ popisuje jednu z mnoha částí rekonstrukcí v Národním domě náměstek primátora Jiří Rozehnal.

Jako současnou novinku můžeme například zmínit připravované restaurátorské práce maleb v Kyselových salóncích. Práce budou konkrétně probíhat v jižním a severním proscéniovém salonku.

„V saloncích bude prováděn například odkryv a čištění maleb, konsolidace barevných vrstev a omítek, injektáž dutin a trhlin, retuše, tmelení a podobně,“ vysvětluje náměstek Rozehnal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Jak je to ve skutečnosti s daní z nemovitosti?

16:31 Jihlava: Jak je to ve skutečnosti s daní z nemovitosti?

Od roku 2009 s daní z nemovitých věcí městské zastupitelstvo nehýbalo. K částečnému navýšení se odho…