Prostějov: Jak je to s rušením nočního klidu?

14.08.2022 14:36 | Tisková zpráva

Doba nočního klidu je dle platné legislativy stanovena od 22. hodiny večerní do 6. hodiny ranní. Obec může obecně závaznou vyhláškou stanovit výjimečné případy, zejména slavnosti nebo obdobné společenské nebo rodinné akce, při nichž je doba nočního klidu vymezena dobou kratší nebo při nichž nemusí být doba nočního klidu dodržována.

Prostějov: Jak je to s rušením nočního klidu?
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Statutární město Prostějov přijalo Obecně závaznou vyhlášku č. 8/2020 o nočním klidu, ve znění pozdějších změn (dále jen „vyhláška“), dle které je vymezena doba nočního klidu v zákonném rozmezí od 22. do 6. hodiny. Zároveň jsou v této vyhlášce stanoveny výjimečné případy, zejména slavnosti nebo obdobné společenské akce, při nichž je doba nočního klidu vymezena dobou kratší (od 24. do 6. hodiny)

Výjimky z nočního klidu jsou v rámci Prostějovského kulturního léta udělovány pro čtvrtky, kdy probíhají koncerty na náměstí a pátky a soboty, pro akce pořádané z velké míry na nádvoří prostějovského zámku. Toto místo bylo zvoleno vědomě s tím, že promítání kina ani koncerty na nádvoří nikoho neruší, a to ani v nejbližším okolí.

Bohužel dle vyjádření Ministerstva vnitra tato vyhláška platí na území celého města  (byť bychom preferovali, aby bylo možno určit nejen konkrétní akce, ale i konkrétní místo, což bohužel ministerstvo vnitra zamítlo, jelikož je z důvodu šíření zvuku v prostředí vázanost výjimky na určité území obtížně dosažitelné) a výjimka je dána do 24. hodiny, jiné podniky toto posunutí času využívají, resp. zneužívají.

Zastupitelstvo, které rozhodovalo o výjimkách z nočního klidu již v roce 2020, stanovilo kromě výše uvedených akcí další akce a tradiční slavnosti, kdy je noční klid posunut až na 24. hodinu: Pivní slavnosti, Prostějovské hanácké slavnosti, Wolkrův Prostějov, Memoriál Otmara Malečka, Mubea akce, Hodové slavnosti v Čechovicích, Vrahovicích, Žešově a Domamyslicích, Hasičské slavnosti (Žešov, Čechovice, Vrahovice), multižánrový festival Pod Lipami, Studentský majáles, veřejné filmové promítání spolku Prostor Prostějov, akce CITY PICNIC. K daným výjimkám přibyly při jednání zastupitelstva v dubnu letošního roku ještě akce v občerstvení U Rockyho.

Jediným řešením by bylo, že se přestane v pátečních a sobotních večerech v rámci Prostějovského kulturního léta na nádvoří zámku promítat kino či pořádat kulturní akce menšího rázu, které ovšem rozšiřují kulturní nabídku v rámci města, a tím odpadnou víkendové výjimky i pro ostatní podniky ve městě, které již výjimku stanovenou nemají.

Výjimka je ovšem udělena pouze do 24. hodiny, jedná-li se o rušení pozdní, než je tento čas, je třeba přivolat policii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…