Prostějov: Kácení dřevin na České nebylo nezákonné

28.05.2021 18:55

... zní stanovisko Krajského úřadu Olomouckého kraje.

Prostějov: Kácení dřevin na České nebylo nezákonné
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Magistrát města Prostějova, Odbor životního prostředí, vydal 8. 2 2021 rozhodnutí o povolení kácení dřevin v lokalitě Česká ulice. Jednalo se o kácení 2 lip malolistých a 24 lip velkolistých. Rozhodnutím byla současně uložena povinnost náhradní výsadby v podobném počtu dřevin.

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14841 lidí

Na Krajský úřad Olomouckého kraje byly doručeny dva podněty k zahájení přezkumného řízení. Autor těchto podnětů se domníval, že rozhodnutí o povolení kácení je nezákonné. Namítal, že pro kácení neexistovaly závazné důvody, záležitost nebyla projednána se silničním správním úřadem, dovolával se podjatosti úředních osob magistrátu, a že obyvatelé v dotčené lokalitě nebyly o kácení informováni.

Krajský úřad však přezkumné řízení nezahájil, neboť shledal, že rozhodnutí o povolení kácení dřevin je v souladu s právními předpisy, a uzavřel, že kácení proběhlo v souladu s právoplatným rozhodnutím.  Krajský úřad dále uvedl, že magistrát postupoval zcela dle běžné praxe při řešení problematiky kácení dřevin. Kácení dřevin bylo povoleno ze  závažných důvodů, jejichž existenci pro povolení kácení zákon vyžaduje.  

K námitce, že záležitost nebyla projednána se silničním správním úřadem, krajský úřad uvedl, že takové projednání nebylo nutné, neboť dřeviny jsou součástí městské zeleně, nikoliv silniční vegetace. Důvodem pro kácení předmětných lip byla oprava vodovodu a rekonstrukce veřejného osvětlení, nikoliv ochrana bezpečnosti provozu na pozemní komunikaci.

K námitce podjatosti úředních osob magistrátu pak krajský úřad konstatoval, že nijak nevyplývá, a to ani nepřímo, že by náměstkyně primátora či jiná osoba měla vyvíjet politický či jiný vliv na úřední osoby, které správní řízení vedly. Pracovní poměr nemůže být obecně shledán jako důvod pro systémovou podjatost daného správního orgánu. Krajský úřad neshledal namítanou podjatost.  

Stejně tak krajský úřad uzavřel, že magistrátu nelze vytknout nedostatečnou a včasnou informovanost obyvatel dané lokality. Do okruhu účastníků byly zahrnuty všechny subjekty, které zákon za účastníky tohoto typu správního řízení považuje.

K námitce zarážející rychlosti kácení dřevin, krajský úřad shledal, že kácení dřevin bylo časově vymezeno na dobu vegetačního klidu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Koupaliště začalo s čištěním a napouštěním bazénů

7:17 Turnov: Koupaliště začalo s čištěním a napouštěním bazénů

Koupaliště v areálu Maškovy zahrady se začalo chystat na devátou sezónu. Pokud půjde vše podle plánu…