Prostějov: Město se bude pravděpodobně starat o válečný hrob pruského poručíka Franckenberga

13.12.2019 15:27

Zastupitelé budou rozhodovat o kladném doporučení radních týkající se bezúplatného nabytí válečného hrobu pruského poručíka Ernsta von Franckenberg, který je umístěn na Vojáčkově náměstí.

Prostějov: Město se bude pravděpodobně starat o válečný hrob pruského poručíka Franckenberga
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

„Vlastníkem je v současnosti spolek Komitét pro udržování památek z války roku 1866, z.s., Hradec Králové, na který jsme se obrátili s nabídkou na bezúplatný převod do našeho vlastnictví,“ vysvětlil primátor František Jura. Nabízený válečný hrob se nachází v parčíku na Vojáčkově náměstí (vedle kostela sv. Jana Nepomuckého), na části městského pozemku.

„Konkrétně se jedná o válečný hrob pruského poručíka z 3. východopruského granátnického pluku, který v době prusko - rakouské války roku 1866 onemocněl tyfem a dne 27. 08. 1866 zemřel v nemocnici kláštera Milosrdných bratří v Prostějově. Pohřben byl na dnes již neznámém místě na hřbitově v areálu kláštera a jeho pluk mu nechal na hrob umístit jednoduchý pískovcový pomník, který byl ale časem odcizen. Komitét pro udržování památek z války roku 1866, z.s., získal pomník od soukromého sběratele, nechal ho na své náklady v roce 2014 zrekonstruovat a vrátil ho zpět do Prostějova. Vzhledem k tomu, že zahrada v areálu kláštera Milosrdných bratří byla v zanedbaném stavu a nebylo možno přesně určit původní umístění hrobu, byl pomník instalován na nové místo v blízkosti kláštera, a to do uvedeného parčíku na Vojáčkově náměstí,“ doplnil první náměstek primátora Jiří Pospíšil s tím, že se jedná o jediný válečný hrob z války roku 1866, který je nadále ve vlastnictví spolku. Všech dalších téměř 1400 válečných hrobů v upomínku na prusko - rakouskou válku roku 1866 na území České republiky je v majetku vlastníků pozemků, na kterých jsou umístěny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…