Prostějov: Modernizace kamerového systému Městské policie Prostějov

08.12.2019 10:23

Letošní modernizaci podpořily dotace jak z Olomouckého kraje, tak státní dotace z programů prevence kriminality na projekty situační prevence, kam patří budování a modernizace kamerových systémů.

Prostějov: Modernizace kamerového systému Městské policie Prostějov
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Město Prostějov vynaložilo částku více jak 3,5 milionu korun, z toho dotace na tyto projekty činily 650 tisíc korun.

„Současný kamerový systém obsahuje již třiatřicet kamer, z toho čtyři mobilní s možností přemístění na místa, která je nutné monitorovat z důvodů zabezpečování úkolů městské policie v rámci dohledu nad veřejným pořádkem. Součástí kamerového systému je pracoviště Policie ČR přímo napojené do systému s možností přístupu k záznamům,“ osvětlil primátor František Jura.

Nově nainstalované moderní kamery jsou v rozlišení 4K (4x HD, což je 3820 x 1980). V příštím roce je plánována výměna zbytku analogových kamer za nové digitální kamery s vysokým rozlišením.

Na projekt s názvem „Modernizace a digitalizace MKDS II. etapa“ s dotací 550 tisíc korun (z ministerstva vnitra) bylo vynaloženo s podílem města 1,43 milionu korun.

Jako další z realizovaných projektů modernizace městského kamerového systému v Prostějově bylo nasazení hardwaru a softwaru tzv. „Forenzní analýzy“, která využívá umělou inteligenci na rozpoznávání objektů v záznamech a výrazně zkracuje dobu vyhledávání a prohlížení požadovaných událostí. K tomuto vyhledávání se také využívá „časová komprese“, což je výběr objektů do jednoho snímku. Ty jsou označeny značkami a výběr lze přesunout do originálního záznamu. Ten je pak možné exportovat pro další účely orgánů činných v trestním řízení nebo pro správní orgány.

„Lze sloučit všechny pohybující se objekty a aktivity v různých časech do jednoho videa. Tato aplikace pak umožňuje rychlou a efektivní analýzu. Systém je možno využít na optimalizaci dopravy, dále automaticky upozorní na předdefinované kritické a nebezpečné situace, na opuštěné objekty - různé tašky či batohy a podobně. Možné je vyhledávání podezřelých nebo pohřešovaných osob, kontrola neoprávněných vjezdů a parkování na zakázaných zónách, pořizování statistik pohybu osob, vozidel na frekventovaných místech a veřejných akcích,“ uvedl policejní rada Libor Šebestík z Městské policie Prostějov s tím, že rozbor jedné hodiny záznamu zabere technikovi jen pár minut.

Na projekt s názvem „Záznamové zařízení pro MKDS s analytickými nástroji a navýšení kapacity úložiště„ byla získána dotace 99 tisíc korun z Olomouckého kraje, celkem s podílem města byl projekt realizován za částku 1.28 milionu korun.

Přehled umístění kamer:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…