Prostějov: Náklady města za sběr a svoz komunálního odpadu jsou každým rokem vyšší

23.09.2020 12:03

Důvodem jsou rostoucí náklady na komunální odpad. Výšku cen může do budoucna ovlivnit i v současnosti připravované změny zákonů o odpadech a o místních poplatcích, které by měly začít platit v roce 2021.

Prostějov: Náklady města za sběr a svoz komunálního odpadu jsou každým rokem vyšší
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Statutární město Prostějov každoročně provádí rozúčtování skutečných nákladů na sběr a svoz komunálního odpadu za předchozí kalendářní rok. Již osmým rokem je stanovena sazba u místního poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů (dále jen „poplatek“) ve výši 600 Kč. Tuto částku by radní rádi zachovali, ale rostoucí náklady a připravované změny zákonů by mohly poplatek ovlivnit.

Jak uvedl 1. náměstek primátora Jiří Pospíšil sazba poplatku je tvořena ze dvou složek: „První složka poplatku může být stanovena libovolně a město její výši nemusí zdůvodňovat. Tato složka poplatku může být v maximální výši 250 Kč a jsou jí kompenzovány zejména náklady na sběr a svoz tříděného komunálního odpadu, náklady na likvidaci nebezpečného odpadu a náklady na likvidaci černých skládek. Aktuální výše pro rok 2020 je dle OZV č. 9/2019 určena ve výši 43 Kč.

Druhou složku poplatku město stanoví na základě skutečných nákladů obce předchozího kalendářního roku na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu přepočtené na jednoho poplatníka. Aktuální výše pro rok 2020 (počítaná z nákladů za rok 2018) je dle OZV č. 9/2019 ve výši 557 Kč. “

Anketa

Věříte Romanu Prymulovi?

52%
48%
hlasovalo: 29351 lidí

Město také v současnosti poskytuje občanům řadu úlev vztahujících se ke zmiňovanému poplatku. „Rozhodli jsme se zatím ponechat stávající stav, tedy současnou sazbu místního poplatku ve výši 600 Kč a zachovat stávající osvobození a úlevy pro rok 2021. V budoucnosti však budeme muset počítat se změnami,“ pokrčil rameny primátor města Prostějova František Jura. V současnosti se totiž v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR projednává změna zákona o místních poplatcích, která navrhuje úpravy, jenž by se mohly, spolu se stále rostoucím navyšováním nákladů za komunální odpad, negativně odrazit v dnes platném poplatku.

Podle údajů předložených Odborem správy a údržby majetku města činily skutečné náklady města za rok 2019 na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu částku 25 514 432 Kč (tzn. bez nákladů na sběrný dvůr, úklid, třídění, odvoz a likvidaci odpadů u Svaté Anny a na ul. Průmyslová, bez nákladů na vývoz odpadu z odpadkových košů na psí exkrementy, bez nákladů na opravy apod.) a byly rozúčtovány takto:

Náklady 25 514 432 Kč děleno 44 826 (44 318 osob s pobytem na území města Prostějova + 508 staveb určených k individuální rekreaci, bytů a rodinných domů, ve kterých není hlášena k pobytu žádná fyzická osoba) = 569 Kč. Společně s první částí sazby poplatku, která je dle Zákona v maximální výši 250 Kč, by tedy celková výše sazby poplatku v městě mohla činit až 819 Kč (= 250 Kč ze Zákona + 569 Kč dle skutečných nákladů).

Jaké jsou skutečné příjmy, náklady a odměny za sběr a svoz komunálního odpadu za předchozích 6 let?

tABULKA

                                                                            *) Platby za daný rok, tzn. úhrady poplatku se splatností nejen v daném roce, ale i v předchozích letech,
                                                                               dále platby od exekutorů a insolvenčních správců.

Pro úplnost také předkládáme přehled sazeb poplatku ve městě Prostějově od roku zavedení, tj. od r. 2002:

v roce 2002                     250 Kč
v roce 2003                     300 Kč
v roce 2004                     396 Kč
v roce 2005 - 2006          420 Kč
v roce 2007                     480 Kč
v roce 2008 - 2012          492 Kč
v roce 2013 - 2020          600 Kč

V některých městech je stanovena sazba poplatku takto:

tabulka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…