Prostějov: Navzdory síti kontejnerů na odpad dál vznikají černé skládky

03.06.2018 14:55

Lidé již nějaký čas využívají několik „hnízd“ s podzemními kontejnery na odpad. Přestože je navíc město „osázeno“ mnoha klasickými kontejnery na komunální a tříděný odpad, stále v jeho katastru vznikají černé skládky.

Prostějov: Navzdory síti kontejnerů na odpad dál vznikají černé skládky
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Před časem jsme o výskytu skládek, v biokoridoru Hloučela, který má sloužit k relaxaci obyvatel, informovali.

„Nepořádek doslova nestačíme uklízet. Lidé nám jej vytváří nejen na pozemcích města, ale také v lokalitách, které patří Povodí Moravy,“ popsal tehdy nelichotivou skutečnost náměstek primátorky Jiří Pospíšil. Vedení města se snaží co nejvíce esteticky eliminovat negativní pohled návštěvníka i obyvatele města na nádoby s odpadem. Nechalo proto vybudovat ve třech městských lokalitách podzemní kontejnery. Objevila se zde ovšem jedna negativní zkušenost, pro kterou se do těchto kontejnerů nedostanou všechny odpady a zůstávají poházené v jejich blízkosti. Vznikají tak, zcela zbytečně, další černé skládky.

„Občané celými papírovými krabicemi bohužel ucpou vstupní otvor, tudíž kontejner je poloprázdný a nelze do něj dále ukládat odpad. Při jeho vysypávání se pak navíc celé papírové krabice zaseknou a kontejner není možno vyprázdnit na svozové vozidlo. To jednak snižuje výtěžnost kontejnerů (poměr hmotnosti odpadu ke svozu) a celkově zvyšuje náklady na likvidaci odpadu,“ vysvětlil náměstek Pospíšil. Stačí přitom krabice či plastové lahve roztrhat - zmačkat tak, aby svou objemností neucpávaly vstupní otvor kontejneru.

Apelujeme tedy znovu na občany, aby využívali k odkládání odpadů všechny dostupné kontejnery a hlavně, aby před uložením papírové krabice roztrhali a plastové láhve zmačkali. Ušetří tak nejen prostor kontejneru, ale také veřejné finance. K odložení jiného druhu odpadu pak slouží dva sběrné dvory v katastru města Prostějova.

Není tedy důvod k tomu, aby ve městě či jeho nejbližším okolí vznikaly černé skládky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…