Prostějov: Obraz exprimátorky byl dnes umístěn v Obřadní síni radnice

14.11.2018 8:35

Jde o pětadvacátý portrét v řadě starostů a primátorů města Prostějova.

Prostějov: Obraz exprimátorky byl dnes umístěn v Obřadní síni radnice
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Jedno prvenství mu ovšem nelze upřít. Jde o první ženu, která získala čestné místo mezi obrazy svých předchůdců - mezi muži. Jde také o první ženu, kterou pro Obřadní síň radnice malovala žena. Malířkou, která Alenu Raškovou pro budoucí generace zvěčnila, je Adéla Janská.

„Musím říct, že jsem se na obraze poznala,“ řekla s úsměvem hned v úvodu v děkovném slově exprimátorka Alena Rašková. V řadě portrétů, které zdobí Obřadní síň je právě ten její pětadvacátým dílem v řadě. Zbývají už jen dvě volná místa.

„Dále se může pokračovat třeba přesunem některých nejstarších obrazů nahoru na galerii Obřadní síně,“ navrhla Rašková. Její slova doplnil stávající primátor František Jura: „Určitě se řešení pro umístění dalších maleb najde.“ 

Olejomalba vznikala dva měsíce na základě fotografie. „Obraz jsem vytvořila tak, aby zapadl do kontextu všech portrétů, které zde jsou. Myšlenka paní exprimátorky, že ženu bude malovat ruka ženy, my přišla natolik sympatická, že jsem ji ráda podpořila,“ uvedla Adéla Janská.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…