Prostějov: Odhalení hrobu generála Josefa Dudy

10.08.2022 20:46 | Tisková zpráva

Na prostějovském městském hřbitově za Brněnskou ulicí byl slavnostně odhalen hrob generálmajora in memoriam Josefa Dudy, CBE.

Prostějov: Odhalení hrobu generála Josefa Dudy
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Odhalení hrobu předcházel nástup 533. praporu bezpilotních systémů generála Josefa Dudy v areálu Leteckých kasáren v Prostějově. Za město Prostějov se akce účastnili primátor František Jura a náměstek Jan Krchňavý.

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

Brigádní generál letectva Josef Duda, CBE byl československý důstojník, polní pilot - letec, vychovatel čs. leteckého vojenského dorostu, velitel dálkozvědných a stíhacích letek a perutí, účastník II. národního domácího a zahraničního odboje, operační pilot bitvy o Francii a bitvy o Británii, spojenecký a štábní velitel v letech II. světové války a poválečný velitel Vojenského leteckého učiliště v Prostějově.

S dalšími důstojníky a spolubojovníky byl po komunistickém puči nejprve zlikvidován vojensky (degradován), posléze i občansky (zbavením bytu a převedením do dělnických profesí) a až do své smrti se nedočkal rehabilitace (ta nastala až v roce 1990 vrácením původní hodnosti plukovníka letectva a jmenováním do hodnosti generálmajora in memoriam).

Po roce 1995 prohlásilo město Prostějov místo posledního odpočinku za významnou památku. V září 2020 bylo rozhodnutím Zastupitelstva města Prostějova uděleno generálmajorovi letectva Josefu Dudovi, CBE čestné občanství in memoriam. V roce 2021 poskytlo město finanční částku na částečné dokrytí nákladů na zhotovení nového hrobového místa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.