Prostějov: Po stopách Jano Köhlera

14.04.2021 20:32

Město Prostějov připravilo další turistický okruh vhodný nejen pro komentované prohlídky, ale zejména pro individuální procházku městem. Okruh nese název Po stopách Jano Köhlera a je zaměřen jak na sgrafita v exteriéru, tak i výzdobu interiérů prostějovských kostelů.

Prostějov: Po stopách Jano Köhlera
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

„Jsem nesmírně ráda, že se nám podařilo připravit další zajímavý okruh nejen pro turisty, ale i pro místní, protože často chodíme kolem domů na náměstí, aniž bychom si všimli, jak zajímavá je jejich výzdoba a jakou vlastně mají historii. Sgrafit si většinou všimneme jen na fasádě zámku na Pernštýnském náměstí, ale domů se sgrafity je v Prostějově více. Třeba úžasný dům známý jako Hanačka. Stejně jako je i více stop tohoto výrazného umělce v našem městě. A vlastně nejen v exteriéru; stopy Jano Köhlera nalezneme v kostele Povýšení sv. Kříže nebo v kostele Sv. Cyrila a Metoděje,“ říká náměstkyně primátora Milada Sokolová.

Okruh Po stopách Jano Köhlera zahrnuje 10 zastavení od Součkova domu (Hanačky), přes zámek na Pernštýnském náměstí, dům U Tří zajíců na Perštýnském náměstí, dům U Zlaté studny na náměstí T. G. Masaryka, dále Vrlův nájemní dům na náměstí E. Husserla, interiér kostela Povýšení Sv. Kříže a kostela Sv. Cyrila a Metoděje. Na náměstí T. G. Masaryka nalezneme Köhlerovy stopy ještě na domě U Měsíčka. Také na Městském hřbitově za Brněnskou ulicí jsou umělecká díla Jano Köhlera, a to konkrétně náhrobek na hrobce rodiny Součkových a náhrobek na hrobě Karla Dostála – Lutinova.

Letáček s mapkou a fotografiemi okruhu Po stopách Jano Köhlera si zájemci mohou stáhnout na webu města Prostějova v sekci Volný čas ZDE.

Inspirací pro vytvoření individuálního prohlídkového okruhu Po stopách Jano Köhlera bylo vydání knihy Jano Köhler, kterou zpracoval prostějovský historik Karel Kavička, a která vyšla za podpory města Prostějova a Olomouckého kraje v roce 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…