Prostějov: Podpora v péči o historické dědictví

16.12.2019 18:18

Dlouhodobá koncepce finanční podpory obnovy památek i objektů, které nejsou kulturními památkami (ve smyslu Památkového zákona), ale vykazují historické, umělecké nebo uměleckořemeslné hodnoty.

Prostějov: Podpora v péči o historické dědictví
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Radní proto doporučují zastupitelům schválit dotační program Péče o historické dědictví města Prostějova.

Tímto dotačním programem se doplňuje Program regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón vyhlašovaný Ministerstvem kultury, jenž přispívá pouze na obnovu nemovitých kulturních památek, které se nacházejí na území městské památkové zóny.

„Hlavním důvodem pro vypracování tohoto vlastního dotačního programu byla skutečnost, že zásady ministerstva kultury stanovují řadu neuznatelných nákladů, mezi něž patří stavebně historické a restaurátorské průzkumy. Ty přitom představují zásadní podklady pro poznání objektů, bez nichž nelze přistupovat k obnově historických staveb. Právě tyto průzkumy vytvářejí na majitele historických objektů velké finanční nároky,“ vysvětlil důvod vzniku dotačního programu primátor František Jura.

„Předkládaný dotační program k rukám zastupitelů představuje doplněk ministerské dotace díky tomu, že poskytuje finanční podporu památkovým i nepamátkovým objektům na celém správním území sídelního útvaru města Prostějova, a to na průzkumy, předprojektovou a projektovou přípravu, stavební obnovu a restaurování objektů až do výše 100 procent nákladů v závislosti na odborné náročnosti prací a míře památkové nebo umělecké hodnoty daného objektu,“ informoval náměstek primátora Jiří Rozehnal s tím, že v návrhu pro rok 2020 k žádným zásadním úpravám programu nedochází. Hlavní změnou oproti pravidlům pro rok 2019 je to, že materiál byl po dvou letech testování v praxi formálně upraven do podoby oficiálního dotačního programu.

„K poměrnému rozdělení dotací mezi městskou památkovou zónu a ostatní objekty mimo zónu je třeba říci, že priorita objektů v zóně je dána jednak strukturou koeficientů, kdy objekty v zóně a kulturní památky jsou přirozeně zvýhodněny nejen pro náročnost a pracnost jejich obnovy, ale i pro svůj historický a umělecký význam. Přednost objektů ležících v městské památkové zóně bude dále přirozeně zajištěna i několikastupňovým způsobem schvalování dotací,“ upřesnil náměstek primátora Jiří Rozehnal, který má investiční výstavbu ve svém pracovním referátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: V Parku 360 byly rozdány výroční ceny

13:05 Hradec Králové: V Parku 360 byly rozdány výroční ceny

V průběhu včerejšího večera pořádalo město Hradec Králové v Parku 360 slavnostní předávání významnýc…