Prostějov: Pravidla pro předzahrádky a kuřácká místa v památkové zóně

26.10.2018 7:34

Rok 2019 bude považován za takzvaně testovací. Prvním důvodem pro stanovení jasných pravidel, je narovnání podmínek mezi začínajícími a již zavedenými provozovnami. Druhým a současně hlavním důvodem pro dílčí regulaci předzahrádek je žádoucí proces postupného kultivování vzácného památkového statku, kterým je dochovaná část starého jádra Prostějova.

Prostějov: Pravidla pro předzahrádky a kuřácká místa v památkové zóně
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

„Historické prostředí vyžaduje jak ochranu své struktury (urbanistického založení, uliční sítě nebo parcelace), tak péči o drobný, zdánlivě třeba i nicotný detail. Právě ten mnohdy dokáže pozvednout nebo naopak hluboce ponížit vnímání historického prostředí jako výtvarného a estetického celku, který má i nezanedbatelné emocionální, výchovné a vzdělávací poselství,“ vedoucí oddělení památkové péče Odboru územního plánování a památkové péče Magistrátu města Prostějova Marek Perůtka. Při tvorbě Zásad se přihlíželo k analogickým opatřením městských rad a památkových odborů v jiných městech České republiky (Praha, Brno, Ostrava – Poruba, Plzeň a Olomouc) a částečně byly v přiměřené míře aplikovány na specifické podmínky města Prostějova.

„Ve vztahu k provozovatelům předzahrádek proběhla už v dubnu 2018 rozsáhlá informační kampaň před zahájením letošní letní sezóny, a to právě v souvislosti s vystavováním závazných stanovisek pro toto období. Kromě toho byli obesláni všichni provozovatelé předzahrádek na území městské památkové zóny s výzvou, aby se k předloženému návrhu zásad sami vyjádřili, pokud mají jakékoli námitky nebo pochybnosti. Do dnešního dne se z provozovatelů předzahrádek nikdo k materiálu nevyjádřil. Lze tak mít prokazatelně za to, že všichni provozovatelé předzahrádek jsou s materiálem bez rozdílu srozuměni,“ doplnil Marek Perůtka.

Rok 2019 je považován za „testovací“ s možností udělovat jednotlivým provozovatelům v oprávněných případech výjimky na dříve pořízené vybavení, které je k provozování předzahrádky nezbytné. Nikdo tak nebude bezdůvodně nucen k hrazení mimořádných nákladů. Se striktním uplatňováním stanovených pravidel se počítá od 1. ledna 2020.

„Tato pravidla bereme jako ochranu památkových hodnot historicky cenného území a kultivování veřejného prostoru. Dle našeho mínění je tento přístup zásadový z hlediska poskytování rovných příležitostí podnikajícím subjektům,“ uzavřel 1. náměstek primátorky Zdeněk Fišer.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…