Prostějov: Projekty prevence kriminality pokračují i letos

27.01.2023 11:38 | Tisková zpráva

Radní na svém posledním jednání schválili letošní projekty prevence kriminality.

Prostějov: Projekty prevence kriminality pokračují i letos
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Konkrétně jde o projekt modernizace centrálního pracoviště operačního střediska městské policie. Odsouhlasili také podání žádosti o dotaci na podporu prevence kriminality, v rámci Dotačního programu pro sociální oblast 2023 Olomouckého kraje. Předpokládaná celková výše nákladů spojených se zpracovaným projektem by měla činit 450 tisíc korun, celková výše požadované dotace z Olomouckého kraje by měla činit 200 tisíc korun. Spoluúčast města by v případě obdržení dotace v uvedené výši měla tedy činit 250 tisíc a je zahrnuta v rozpočtu města Prostějova pro rok 2023.

Radní také schválili další projekty prevence kriminality v rámci dotačního programu Ministerstva vnitra ČR.

„Předpokládaná celková výše nákladů spojených se zpracovanými projekty prevence kriminality v roce 2023, které by mohly být podpořeny státní účelovou dotací, by měla činit 2.2 milionu korun, celková výše požadované dotace ze státního rozpočtu pak 1.1 milionu,“ uvedla náměstkyně primátora pro sociální oblast Marcela Župková a přidala výčet připravovaných investičních a neinvestičních projektů. Jednat se bude o:

  • Reprodukci městského kamerového systému a rozšíření počtu mobilních kamer

Budou modernizovány dva kamerové body, na nichž dojde k výměně stávajících kamer za kamery s ultra vysokým rozlišením. Dále bude stávající systém rozšířen o další dva pevné kamerové body a budou pořízeny mobilní kamery, které budou využívány dle aktuální potřeby monitoringu veřejného prostranství. Součástí projektu bude také modernizace a zvýšení výkonu hlavního záznamového kamerového serveru.

  • Rozšíření funkcionality softwaru kamerového systému

Dojde nejen k rozšíření funkcionality analytického softwaru, ale také k navýšení počtu licencí pro analýzy kamerových záznamů.

  • Forenzní značení jízdních kol a invalidních vozíků syntetickou DNA            

V předchozích šesti etapách bylo označeno více než 1.330 kusů jízdních kol a invalidních vozíků v celkové hodnotě přesahující 26 milionu korun. V rámci VII. etapy bude označeno dalších 100 – 200 kusů jízdních kol a v případě zájmu také invalidní vozíky. Označení může pomoci odradit potencionální pachatele od úmyslu spáchat trestný čin, nebo jej usvědčit z jeho spáchání, omezit prodej odcizených předmětů třetím osobám, nebo urychlit navrácení odcizeného předmětu původnímu majiteli.

Návazné pobyty pro děti

V rámci tohoto projektu proběhnou pobyty pro děti v období letošních letních prázdnin s návaznou dvoudenní podzimní aktivitou. Do pobytů budou zařazeny preventivní aktivity Policie ČR, městské policie, nízkoprahového zařízení pro děti a mládež. Cílem je návod ke zdravému životnímu stylu, smysluplnému naplnění volného času a prevence sociálně patologických jevů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.