Prostějov: Půjčování koloběžek ve městě

05.06.2021 9:33

Od 2. 6. 2021 je možno si v ulicích města zapůjčit elektrokoloběžku.

Prostějov: Půjčování koloběžek ve městě
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Na poskytování nové služby se s městem dohodla společnost Bolt Services CZ s.r.o. 

Koloběžku si vypůjčíte snadno: stačí si do telefonu nainstalovat stejnojmennou aplikaci, zaregistrovat se a přidat svoji platební kartu.

„Koloběžek bude 40 a uživatelé budou mít povinnost seznámit se s řádem, jak koloběžky využívat,“ uvedla náměstkyně primátora Alena Rašková. Vybranou koloběžku odemknete naskenováním QR kódu. Před jízdou je třeba si projít bezpečnostní pokyny.

„Koloběžky jezdí rychlostí až 25 kilometrů v hodině. Pokud nemáte s takovou jízdou zkušenosti, můžete si aktivovat mód začátečníka. Ten omezí maximální rychlost na 15 kilometrů v hodině,“ doplnila náměstkyně primátora Alena Rašková a ihned dodala důležitou informaci:

„Je třeba říci, že kdo jede na koloběžce, je účastníkem silničního provozu. Čili jezdí po silnici! Nikoli po chodníku! V místech s větším provozem (na náměstích, poblíž nemocnice, škol a podobně) koloběžka automaticky snižuje rychlost. Místa rychlých a pomalých zón jsou vyznačena. Pokud si zapůjčí koloběžku osoba ve věku do 18let, musí mít pochopitelně přilbu!“ Za nepoužití přilby mladistvý od 15 do 18 let pak může dostat pokutu, a to do tisíce korun na místě. U menších dětí je ale jediné řešení. Zakázat jim další jízdu.

Koloběžku je třeba zaparkovat na k tomu určených místech, vždy na kraji chodníku. Nakonec je třeba koloběžku vyfotit a jízdu v aplikaci ukončit. Částka za vypůjčení bude automaticky odečtena z platební karty. Odemknutí koloběžky je zdarma, platí se pouze za „odjeté“ minuty. V prvních pěti minutách jsou to 4,- koruny za minutu, dále pak 3,- koruny za minutu. Pokud bude koloběžka zaparkována mimo parkovací zónu, může být účtována pokuta ve výši 750,- korun.

Mapu stanovišť naleznete ZDE.

Kromě společnosti Bolt Services CZ s.r.o. lidé v Prostějově využívají i 15 koloběžek společnosti Eagle Scoots a to na základě totožných pravidel provozu a bezpečnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Posezení pro obyvatele domu s pečovatelskou službou se už staví

7:17 Aš: Posezení pro obyvatele domu s pečovatelskou službou se už staví

Komunitní zahrádka s piknikovým sezením je projekt, který se objevil v seznamu návrhů v rámci partic…