Prostějov: Směna pozemků – skandál, či bouře ve sklenici vody?

07.05.2019 17:58

Rádi bychom uvedli na pravou míru záležitost, kterou opozice na posledním jednání zastupitelstva prezentovala jako velké téma, byť fakta jsou ve skutečnosti jiná.

Prostějov: Směna pozemků – skandál, či bouře ve sklenici vody?
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Jedná se o výměnu dvou čtverečných metrů za čtyři mezi městem a panem Marákem v Domamyslicích, při níž město „vydělá“ dva čtverečné metry a která nijak nezhorší průchodnost po břehu Mlýnského náhonu.

V této souvislosti je třeba zdůraznit, že nejde o případ, kdy stejná osoba v minulosti uzavřela průchod kolem svého pozemku podél Mlýnského náhonu v podobě demontovatelného oplocení. Po výzvě ze strany města byla tato překážka již dříve panem Marákem odstraněna a nynější rozhodnutí zastupitelstva s touto věcí nesouvisí ani ji zpětně v žádném případě nelegalizuje.

O co tedy jde? V minulosti byl plot pana Maráka nesprávně postaven kolem zahrady u rodinného domu tak, že tento částečně dvěma metry čtverečnými zasáhl do pozemku města a zároveň část pozemku v jeho vlastnictví zůstala veřejnou zelení přístupnou každému bez omezení a sloužící obecnému užívání. Pan Marák nyní požádal o výměnu, která by chybu napravila, a při níž by při drobné korektuře město získalo v dané lokalitě do vlastnictví dva čtverečné metry veřejného prostranství navíc.

K chybnému postavení plotu ze strany pana Maráka skutečno došlo, ale pokud větší rozsah pozemků v jeho vlastnictví zůstává veřejným prostranstvím, těžko lze věřit tomu, že by tuto chybu udělal naschvál. Navíc se jedná o chybu v maximální šířce jeden metr, která nemá žádný vliv na průchodnost mezi oplocením a břehem Mlýnského náhonu. Podobné případy byly v minulosti řešeny i na jiných místech města Prostějova, např. v ulici V Polích na zastupitelstvu 19.02.2019, v ulici Kosířská a Na okraji na zastupitelstvu 19.02.2019, v ulici Fanderlíkova na zastupitelstvu dne 27.08.2018, v ulici Domamyslická na zastupitelstvu dne 19.02.2018 a další.

Obrovská bouře, kterou kolem tohoto materiálu část opozice vyvolala, je zcela zbytečná. A záměrné matení veřejnosti, při kterém se někteří zastupitelé snaží tvrdit, že touto směnou dojde k zneprůchodnění pěšiny kolem Mlýnského náhonu, odmítáme.

Uvolnění členové rady města Prostějova

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…