Prostějov: Zámek v Ptení získá nového majitele

30.08.2022 11:41 | Tisková zpráva

Rada města Prostějova doporučuje Zastupitelstvu města Prostějova schválit prodej nemovité kulturní památky – zámku ve Ptení a s ním souvisejících pozemků, a to soukromé osobě panu D. T., za nabídnutou kupní cenu v celkové výši převyšující 3,33 milionu korun.

Prostějov: Zámek v Ptení získá nového majitele
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Statutární město Prostějov je vlastníkem zámku v obci Ptení, tj. budovy, která je součástí pozemku o výměře 5.762 m2 v k.ú. Ptení. Jedná se o nemovitou kulturní památku vedenou v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky. Spolu se zámkem je navrženo k prodeji i dvanáct s ním souvisejících pozemků o celkové výměře 4.776 m2. Zámek je situován v centrální části obce Ptení, je čtyřkřídlý, jednopodlažní až dvoupodlažní, částečně podsklepený, postavený původně v renesančním stylu. V každém rohu stavby zámku se nachází věž. Půdorysně objekt zámku sestává z pěti traktů, z nichž čtyři tvoří přibližně čtverec. Pátý trakt je volně přistaven z jižní strany.

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí

„V západním traktu se nacházely bytové jednotky, v jižním traktu se kromě bytových jednotek nacházel rovněž sklad civilní obrany. Východní trakt byl využíván jako kinosál a nacházely se zde hospodářské místnosti. V roce 1938 proběhla přestavba větší části vnitřních prostor zámku, kdy došlo ke zřízení celkem šesti bytových jednotek. V dalším období žádná zásadní rekonstrukce nebo modernizace objektu zámku již neproběhla. Teprve v letech 1994 - 1998 provedlo město Prostějov výměnu střešní konstrukce, klempířských prvků, krytiny, došlo ke zpevnění a vyrovnání věnce obvodového zdiva a k opravě stávajících komínů. Správu objektu zámku v současnosti zajišťuje, na základě nájemní smlouvy, společnost Lesy města Prostějova, s.r.o.,“ popsal situaci první náměstek primátora Jiří Pospíšil s tím, že zámek byl již několikrát neúspěšně nabízen k prodeji.

„Nabídka převodu zámku byla učiněna i obci Ptení, která ji ale neakceptovala, a to z důvodu nedostatečných finančních prostředků potřebných na rekonstrukci zámku a jeho další provoz. O odkoupení objektu zámku v minulosti projevilo zájem několik zájemců. Většina z nich by ovšem upřednostnila koupi zámku za symbolickou kupní cenu. K aktuálně vyhlášenému záměru prodeje přijalo město celkem dvě nabídky, přičemž městem stanovené podmínky prodeje splňuje pouze nabídka pana H. Uhradil i požadovanou kauci ve výši 320 tis. korun,“ doplnil první náměstek primátora Pospíšil.

Záměrem budoucího vlastníka je zámek zrekonstruovat v renesančním stylu. „Zámek by byl otevřen veřejnosti, konaly by se zde výstavy, hudební vystoupení, kulturní akce, autorská čtení, svatby, apod. V části zámku by chtěl zřídit čajovnu,“ uzavřel náměstek Pospíšil.

O prodeji zámku a souvisejících pozemků bude rozhodovat Zastupitelstvo města Prostějova na svém zasedání v září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Dešťová zahrada se otevřela veřejnosti, zelená oáza s tekoucí vodou potěší i děti

10:23 Přerov: Dešťová zahrada se otevřela veřejnosti, zelená oáza s tekoucí vodou potěší i děti

Dešťová zahrada – ráj pro lidi, zvířata i rostliny. Vodní prvky, které potěší zejména děti. Budky pr…