Prostějov si bude trvale připomínat rodáka Otto Wichterleho

07.10.2020 11:11

Světově proslulý český vědec a vynálezce, který pracoval zejména v oblasti makromolekulární organické chemie, bude mít v Prostějově trvalou připomínku. Jeho jméno se bude snoubit se vzděláním dětí a mládeže.

Prostějov si bude trvale připomínat rodáka Otto Wichterleho
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Otto Wichterle (27. října 1913 Prostějov – 18. srpna 1998 Stražisko) byl proslulý především svými objevy a vynálezy, které vedly k zásadnímu zdokonalení a celosvětovému rozšíření měkkých kontaktních čoček. Tyto výsledky vycházely z jeho původní vědecké práce v oblasti hydrogelů. Wichterle se proslavil též objevem umělého polyamidového vlákna – silonu.

Bude připomínkou socha či pamětní deska?

„V minulosti jsme obdrželi podnět zabývat se možným ztvárněním podoby pomníku Otto Wichterleho. Otázku jsme otevřeli na jednání Komise pro kulturu, přičemž jsme se shodli, že není nutná žádná socha či něco podobného. Líbila se nám paralela vedoucí od prvotního vzdělávání až po výzkumnou činnost a nápad byl na světě. Jméno tohoto prostějovského rodáka ponese škola,“ informovala náměstkyně primátora Milada Sokolová.

Začala jednání s Reálným gymnáziem a základní školou města Prostějova, Studentská ul. 2, aby od příštího roku zařízení změnilo název na "Reálné gymnázium a základní škola Otto Wichterleho, Prostějov". Ke slovu se dostala Rada školy, Klub rodičů a přátel školy, také pochopitelně rodina, konkrétně profesor Kamil Wichterle.

„Bylo třeba zajistit všeobecný souhlas s tímto krokem. Dá se říci, že se vše podařilo, a tak od příštího roku ponese škola nový název Reálné gymnázium a základní škola Otto Wichterleho Prostějov,“ uzavřela náměstkyně primátora Milada Sokolová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…