Prostějov si připomíná druhého českého starostu Karla Vojáčka

19.01.2018 20:30

21. ledna uplyne sto sedmdesát let od narození významné osobnosti Prostějova – lékárníka, druhého českého starosty, mecenáše kultury a dobrodince města Karla Vojáčka. Narodil se 21. ledna 1848 v domě U Zeleného stromu Jakubovi a Vincencii Vojáčkovým.

Prostějov si připomíná druhého českého starostu Karla Vojáčka
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Karel Vojáček absolvoval v Olomouci německé gymnázium a farmacii ve Vídni. Po promoci v roce 1869 matka Vincencie koupila lékárnu U Černého orla a od roku 1870 ji Karel Vojáček vedl. Stal se členem národní strany a Českého politického spolku. Už v roce 1874 kandidoval v obecních volbách. V červenci 1884 zvítězil ve volbách do zemského sněmu. Mandát poslance však měl jen do roku 1889, kdy byl poražen německým kandidátem. Účastnil se práce různých českých spolků a hospodářských organizací (např. Čtenářský spolek, Měšťanská beseda, Sokol, Občanská záložna). Svým aktivním politickým vystupováním a názory získal v národní straně vedoucí postavení. Po vítězství národní strany v obecních volbách byl na zasedání města 29. 10. 1892 zvolen starostou Prostějova. Tuto funkci zastával dvě volební období.

Pro město vykonal mnoho dobrého. Připomeňme například výstavbu kanalizace, dláždění, osvětlení, výstavbu elektrárny, dalších pavilonů nemocnice a městského hřbitova. Podporoval také výstavbu českých škol. Byla založena vyšší obchodní škola a české státní gymnázium. Po obecních volbách v roce 1898 se už nenechal zvolit starostou. Byl však nadále členem rady. Vykonával funkci předsedy Záložny a zastavárny, byl členem správní rady městské elektrárny a hřbitovního odboru.

Z odkazů manželů Vojáčkových byl vybudován sirotčinec, feriální osada na Stražisku a z velké části Národní dům. Další finanční prostředky byly věnovány městskému chudobinci a matici školské. Obecní výbor jej 27. 1. 1899 za mimořádné zásluhy o město jmenoval čestným občanem města.

Karel Vojáček zemřel po těžké nemoci 25. března 1899 v jednapadesáti letech. Jeho památku v Prostějově připomíná místo posledního odpočinku (hrobka na čestném místě hřbitova), název náměstí a reliéfy či pamětní deska. Připomínají ho však také obrovské zásluhy o naše město. Stál totiž na počátku přeměny Prostějova v moderní průmyslové a kulturní centrum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…