Průzkum v Hradci odkryl zajímavé údaje

11.06.2016 9:31

Až pětadevadesát procent lidí je se životem v Hradci Králové velmi nebo spíše spokojeno, nejvíce chválí kvalitu okolního životního prostředí, možnosti věnovat se svým zálibám a také nabídku základních veřejných služeb.

Průzkum v Hradci odkryl zajímavé údaje
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

To a mnohá další zajímavá čísla odkryl průzkum, kterého se v Hradci Králové zúčastnila vloni v létě tisícovka dospělých respondentů. Údaje byly sbírány prostřednictvím dotazníků proškolenými tazateli a jejich vyhodnocení provedla odborná a nezávislá společnost. Výsledky průzkumu, který si město nechalo zpracovat, využije radnice jako podklad při žádostech o dotace či jako vodítko při plánování projektů.

Město jednou za dva roky provádí průzkum Spokojenosti občanů s místním společenstvím, ve kterém zjišťuje názory, postoje a potřeby obyvatel Hradce Králové. Výsledky tohoto výzkumu opět poslouží jako jeden z podkladů při rozhodování o konkrétních opatřeních a projektech vedoucích ke zkvalitnění života v našem městě. „Dotazy tentokrát směřovaly do tří základních oblastí, konkrétně do mobility a přepravy cestujících ve městě, dále byla zjišťována dostupnost prostranství a služeb a spokojenost s místním společenstvím. Lidé, s nimiž tazatelé hovořili, jsou se životem v Hradci Králové velmi nebo spíše spokojeni“, uvedl Karel Vít, vedoucí odboru strategického plánování a projektového řízení.

Oblast mobility a místní přepravy ve městě, tedy způsoby dopravy, vzdálenosti, důvody cestování v rámci města

Co se týká pohybu po městě, tak 440 respondentů uvedlo, že se po městě dopravují pěšky a v průměru ujdou zhruba kilometr. Pro překonávání nejdelších vzdáleností (cca 5 až 6 km) používají nejčastěji motorovou dopravu (auto, motocykl a MHD). Kratší vzdálenosti překonávají Hradečané na kole nebo pěšky. Nejčastěji se lidé vloni dopravovali v rámci města do zaměstnání či na nákup. Průměrná vzdálenost, kterou respondent denně po městě absolvuje, vychází na 4,3 km.

Spokojenost s místním společenstvím ve městě, tedy například s bydlením, zaměstnáním, bezpečností, dopravní infrastrukturou, investičními akcemi, údržbou prostranství, školstvím, kulturou, sportem či znečištěním ovzduší

Spokojeno s kvalitou bydlení je 95 % Hradečanů, což je v porovnání s obdobným průzkumem z roku 2013 nárůst o pět procent. Většina dotázaných se ve městě cítí bezpečně, pouhá desetina Hradečanů tento pocit nemá. Méně bezpečně se cítí senioři, tedy nejohroženější skupina. S městskou policií jsou spokojeny více než dvě třetiny dotázaných, což je ve srovnání s rokem 2013 nárůst o šest procent.

Co se dopravní situace ve městě týká, jsou Hradečané ve srovnání s posledním průzkumem více spokojeni. Negativum tázaní spatřují například v počtu parkovacích míst u svého bydliště, zde sledovaná spokojenost klesla o sedm procentních bodů.

Více než polovina dotázaných je spokojena s výběrem investičních akcí města, nespokojenost vyjádřilo jen 12 % dotázaných. Devět desetin respondentů je spokojeno s úklidem a údržbou veřejných prostranství i se svozem a likvidací komunálního odpadu, což je oproti minulému průzkumu nárůst o šest procent. I přes fakt, že se poslední dva roky daří umisťovat dle platných kritérií pro přijetí děti do mateřských školek zřizovaných městem, vidí 40 % respondentů v této oblasti obtíže. Vybavenost základních škol vnímá jako dobré 57 % tázaných. Tři čtvrtiny respondentů se domnívají, že je ve městě dostatek příležitostí k trávení volného času pro děti a mládež. Velice pozitivně je vnímána vybavenost města po stránce sportovního a rekreačního vyžití, což potvrdilo 86 % dotázaných. O procento více získalo kulturní a společenské vyžití.  Úroveň znečištění ovzduší většina obyvatel města negativně nevnímá.

Ve srovnání s posledním průzkumem, který si město nechalo zpracovat v roce 2013, se spokojenost v naprosté většině případů zvýšila. Největším problém dotázaní spatřují v parkování a v dopravě, tedy v oblastech, které zpravidla trápí všechna větší města. Ze sledovaných údajů vyplývá, že se životem v Hradci Králové je spokojeno 95 % respondentů, přičemž nejvíce oceňují kvalitu okolního životního prostředí, možnost věnování se svým zálibám a nabídku základních veřejných služeb.

„Výsledky průzkumu pro nás ve vedení města však neznamenají, že není co zlepšovat,“ dodává k výsledkům primátor města Zdeněk Fink.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…