Průzkum v Hradci odkryl zajímavé údaje

11.06.2016 9:31

Až pětadevadesát procent lidí je se životem v Hradci Králové velmi nebo spíše spokojeno, nejvíce chválí kvalitu okolního životního prostředí, možnosti věnovat se svým zálibám a také nabídku základních veřejných služeb.

Průzkum v Hradci odkryl zajímavé údaje
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

To a mnohá další zajímavá čísla odkryl průzkum, kterého se v Hradci Králové zúčastnila vloni v létě tisícovka dospělých respondentů. Údaje byly sbírány prostřednictvím dotazníků proškolenými tazateli a jejich vyhodnocení provedla odborná a nezávislá společnost. Výsledky průzkumu, který si město nechalo zpracovat, využije radnice jako podklad při žádostech o dotace či jako vodítko při plánování projektů.

Město jednou za dva roky provádí průzkum Spokojenosti občanů s místním společenstvím, ve kterém zjišťuje názory, postoje a potřeby obyvatel Hradce Králové. Výsledky tohoto výzkumu opět poslouží jako jeden z podkladů při rozhodování o konkrétních opatřeních a projektech vedoucích ke zkvalitnění života v našem městě. „Dotazy tentokrát směřovaly do tří základních oblastí, konkrétně do mobility a přepravy cestujících ve městě, dále byla zjišťována dostupnost prostranství a služeb a spokojenost s místním společenstvím. Lidé, s nimiž tazatelé hovořili, jsou se životem v Hradci Králové velmi nebo spíše spokojeni“, uvedl Karel Vít, vedoucí odboru strategického plánování a projektového řízení.

Oblast mobility a místní přepravy ve městě, tedy způsoby dopravy, vzdálenosti, důvody cestování v rámci města

Co se týká pohybu po městě, tak 440 respondentů uvedlo, že se po městě dopravují pěšky a v průměru ujdou zhruba kilometr. Pro překonávání nejdelších vzdáleností (cca 5 až 6 km) používají nejčastěji motorovou dopravu (auto, motocykl a MHD). Kratší vzdálenosti překonávají Hradečané na kole nebo pěšky. Nejčastěji se lidé vloni dopravovali v rámci města do zaměstnání či na nákup. Průměrná vzdálenost, kterou respondent denně po městě absolvuje, vychází na 4,3 km.

Spokojenost s místním společenstvím ve městě, tedy například s bydlením, zaměstnáním, bezpečností, dopravní infrastrukturou, investičními akcemi, údržbou prostranství, školstvím, kulturou, sportem či znečištěním ovzduší

Spokojeno s kvalitou bydlení je 95 % Hradečanů, což je v porovnání s obdobným průzkumem z roku 2013 nárůst o pět procent. Většina dotázaných se ve městě cítí bezpečně, pouhá desetina Hradečanů tento pocit nemá. Méně bezpečně se cítí senioři, tedy nejohroženější skupina. S městskou policií jsou spokojeny více než dvě třetiny dotázaných, což je ve srovnání s rokem 2013 nárůst o šest procent.

Co se dopravní situace ve městě týká, jsou Hradečané ve srovnání s posledním průzkumem více spokojeni. Negativum tázaní spatřují například v počtu parkovacích míst u svého bydliště, zde sledovaná spokojenost klesla o sedm procentních bodů.

Více než polovina dotázaných je spokojena s výběrem investičních akcí města, nespokojenost vyjádřilo jen 12 % dotázaných. Devět desetin respondentů je spokojeno s úklidem a údržbou veřejných prostranství i se svozem a likvidací komunálního odpadu, což je oproti minulému průzkumu nárůst o šest procent. I přes fakt, že se poslední dva roky daří umisťovat dle platných kritérií pro přijetí děti do mateřských školek zřizovaných městem, vidí 40 % respondentů v této oblasti obtíže. Vybavenost základních škol vnímá jako dobré 57 % tázaných. Tři čtvrtiny respondentů se domnívají, že je ve městě dostatek příležitostí k trávení volného času pro děti a mládež. Velice pozitivně je vnímána vybavenost města po stránce sportovního a rekreačního vyžití, což potvrdilo 86 % dotázaných. O procento více získalo kulturní a společenské vyžití.  Úroveň znečištění ovzduší většina obyvatel města negativně nevnímá.

Ve srovnání s posledním průzkumem, který si město nechalo zpracovat v roce 2013, se spokojenost v naprosté většině případů zvýšila. Největším problém dotázaní spatřují v parkování a v dopravě, tedy v oblastech, které zpravidla trápí všechna větší města. Ze sledovaných údajů vyplývá, že se životem v Hradci Králové je spokojeno 95 % respondentů, přičemž nejvíce oceňují kvalitu okolního životního prostředí, možnost věnování se svým zálibám a nabídku základních veřejných služeb.

„Výsledky průzkumu pro nás ve vedení města však neznamenají, že není co zlepšovat,“ dodává k výsledkům primátor města Zdeněk Fink.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Jarní mrazy poničily parky a stromořadí

13:05 Hradec Králové: Jarní mrazy poničily parky a stromořadí

Správci městské zeleně v Hradci Králové mapují škody po jarních mrazech. Poškozená stromořadí se nac…