První posed pro vozíčkáře otevřou v Klimkovicích během Vzduchobraní

24.09.2015 16:00

První posed pro vozíčkáře je součástí nově dokončené části lesního parku v Klimkovicích. Otevírat se bude slavnostně v sobotu 26. září ve 13.30 v rámci už tradičního Klimkovického vzduchobraní.

První posed pro vozíčkáře otevřou v Klimkovicích během Vzduchobraní
Foto: Klimkovice
Popisek: Klimkovické vzduchobraní

Lesní park, který začalo z lesa vedle klimkovických lázní budovat občanské sdružení Čisté Klimkovice už v roce 2011 s podporou mnoha parterů, se nyní rozrůstá o další úseky a také o nové hrací a cvičební prvky. Většina z nich je určená i pro lidi s tělesným postižením. Navrhovala je zahradní architekta Iva Škrobová s klimkovickou architektkou Petrou Ševcůjovou. Spolupracovaly přitom s fyzioterapeuty Sanatorií Klimkovice. Cvičební prvky jsou koncipovány tak, aby je mohli využívat i lidé s tělesným postižením a dokonce i vozíčkáři.

„Už při budování první části lesního parku jsem si uvědomil, že všechny prvky v něm musí být dvoupatrové, horizontálně nebo vertikálně. Takže například nový posed s vyhlídkou do okolí má první patro, na které se dá najet po plošině i s invalidním vozíčkem, a druhé patro, kam se leze po žebříku. I závodní dráha na konci parku je svým způsobem dvoupatrová. Jedna část je rovná, upravená tak, aby se dala bez potíží projet vozíčkem. Druhá je plná překážek. Dráhy jsou koncipované tak, aby se eliminoval handicap soutěžícího na vozíku,“ vysvětlil myšlenku předseda občanského sdružení Jakub Unucka. Všechny prvky jsou dřevěné, aby nenarušily ráz lesa. Vyráběli je zkušení řezbáři. Doplňují první část lesního parku, který zdobí i sochy zhotovené na řezbářském sympoziu. Součástí nově otevírané části jsou též naučné okruhy s panely, které popisují funkci lesa, informují o zajímavostech Moravskoslezského kraje, upozorňují na správné ekologické chování a věnují se i lidskému zdraví, kterému prospívá pohyb v přírodě.

Největší atrakcí 6. ročníku Vzduchobraní bude vyhlídkový vláček, který bude zdarma vozit zájemce areálem mezi lázněmi a novou částí lesního parku. „Chceme tak upozornit na ekologické formy dopravy, které neznečišťují ovzduší,“ řekl Jakub Unucka. Proto také akci podpořil Leo Expres, který věnoval jízdenky do Prahy pro výherce soutěže o nejlepší selfíčko. Lidé si ho pořídí a na místě, v závěru Vzduchobraní vybere nejhezčí snímky porota složená ze zástupců města Klimkovice, občanského sdružení a lázní.    

Program Vzduchobraní je opět určen pro celé rodiny. „Připraveny jsou nejrůznější soutěže o ceny, atrakce, jako je aquazorbing, překážkové dráhy, skákací hrady, či trampolína. Milovníci zvířat se zase budou moci povozit na koňském hřbetě. Ti šikovní pak mohou tvořit v kreativním stanu a něco pěkného si s lektory vyrobit,“ doplnila za pořadatele Kristýna Cnotová ze Sanatorií Klimkovice.

Hlavní hudební hvězdou Klimkovického vzduchobraní bude kapela Portless, následník skupiny Support Lesbiens, která se po odchodu jednoho ze členů přejmenovala. Hrát bude vedle nových skladeb i osvědčené hity jako Sweet little something, Cliché, Bet my soul, anebo soundtrackovou píseň z filmu Hodinový manžel. Koncert kapely se uskuteční na hlavním pódiu v 17 hodin. Hudebním předskokanem Portless bude uznávaný kytarista René Lacko, jemuž se přezdívá slovenský Hendrix. Ten vystoupí v 16 hodin. „Vstup na všechny atrakce i na koncert je zdarma,“ zdůraznila Kristýna Cnotová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…