První uprchlíci z Ukrajiny našli v Kroměříži práci

24.03.2022 17:39 | Tisková zpráva

Zhruba dvěma desítkám lidí, kteří uprchli před válkou na Ukrajině, se již podařilo v Kroměříži najít práci.

První uprchlíci z Ukrajiny našli v Kroměříži práci
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Potvrzuje se, že lidé, kteří k nám přišli z Ukrajiny, nepřišli vysávat náš sociální systém či parazitovat na druhých. Utekli před válečnými hrůzami. Většinou jde o skromné lidi, kteří si sami o nic neřeknou, kteří se chtějí o sebe a své blízké postarat a kteří mají zájem o práci. Je naší povinností jim pomáhat,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Uprchlíci z Ukrajiny, v drtivé většině ženy, nastoupili do několika kroměřížských firem. „Zastávají dělnické profese, kde není překážkou jazyková bariéra,“ popsal vedoucí radničního odboru zdravotnictví a sociálních věcí Radovan Klabal. Město uprchlíkům se zprostředkováním zaměstnání pomáhá. „Cítíme, že o to mají zájem a že jsou za pomoc vděční. Šanci najít práci mají téměř všichni, možná jen s výjimkou maminek nejmenších dětí,“ doplnil Klabal.

Radnice momentálně zajišťuje ubytování pro více než stovku lidí z Ukrajiny, a to v prostorách Střední školy hotelové a služeb Kroměříž, které si město po dohodě se Zlínským krajem pronajímá, a v několika městských bytech. „V prvních dnech po příjezdu do Kroměříže zajišťujeme uprchlíkům také potravinovou pomoc a drogistické potřeby z potravinové banky. Poté, co si uprchlíci vyřídí víza a podporu v hmotné nouzi, musejí se již stravovat z prostředků, které jim poskytne stát. S registrací v centru pro uprchlíky a na úřadu práce jim samozřejmě pomáháme také,“ dodal Němec.

Zastupitelé v úterý vyčlenili na zajištění ubytování a základních potřeb lidí prchajících z Ukrajiny dva miliony korun.

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26655 lidí

Podle Klabala se někteří uprchlíci již z prostor Střední školy hotelové a služeb vystěhovali. „Míří z České republiky jinam, dál do okolních států,“ přiblížil Klabal. V Kroměříži se nyní podle dostupných informací nachází celkem zhruba 200 uprchlíků z Ukrajiny. Asi polovině zajišťuje ubytování město, zbylým jiné subjekty nebo občané.

Město Ukrajinu podpořilo nejprve symbolicky vyvěšením ukrajinské vlajky na budově radnice. Poté začalo zajišťovat zmíněné ubytování pro uprchlíky a sbírku potravin a drogerie. Radnice také zřídila informační linku +420 720 066 434, na které se lidé utíkající z válkou sužované Ukrajiny dozví, kde se ubytovat a kam se obrátit s prosbou o zajištění základních životních potřeb. Na lince se uprchlíci domluví ukrajinsky, obsluhují ji totiž osoby pocházející z Ukrajiny. Pro komunikaci uprchlíkům slouží také na Facebooku založená skupina.

Radnice také na různých místech Kroměříže rozmístila letáky s informacemi o pomoci, které jsou také psány v ukrajinštině. V polovině března vedení města zorganizovalo v sále Domu kultury v Kroměříži setkání s občany Ukrajiny, kteří zde mohli získat informace ohledně bydlení, materiální pomoci, lékařské péče, zajištění dopravy do registračního centra pro uprchlíky ve Zlíně a podobně. Město pomáhá také se zajištěním školní docházky.

„V kroměřížských základních školách je míst dostatek. Nyní máme do výuky zařazeno asi 15 ukrajinských dětí, a to ve čtyřech školách,“ přiblížila místostarostka Daniela Hebnarová. Město také spolu s partnery zajišťuje výuku češtiny pro Ukrajince, která kromě škol probíhá například v prostorách Knihovny Kroměřížska. Pro menší děti do šesti let vznikají takzvané adaptační skupiny, jedna z nich například v prostorách Střediska pro volný čas dětí a mládeže Šipka. Adaptační skupinu zřídila také Vyšší odborná škola pedagogická a sociální a Střední pedagogická škola Kroměříž. Program pro volný čas ukrajinských dětí chystají i jiné subjekty, například kroměřížský Sokol. Kino Nadsklepí zase ukrajinským dětem promítá zdarma filmy s ukrajinským dabingem.

Další z možností, jak lidé mohou pomoci válkou sužované Ukrajině i jejím obyvatelům, je finanční příspěvek, konkrétní sbírky jsou zveřejněny na webu města ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…