Rada města Brna schválila aktualizaci investičního záměru na stavbu nového koncertního sálu pro Brno

18.12.2015 10:00

Rada města Brna na svém zasedání schválila aktualizaci investičního záměru na stavbu nového koncertního sálu pro Brno, který Brňané znají pod pracovním názvem Janáčkovo kulturní centrum.

Rada města Brna schválila aktualizaci investičního záměru na stavbu nového koncertního sálu pro Brno
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

„Věřím, že jsme připravili investiční záměr na nový koncertní sál opravdu zodpovědně a kvalitně a že na základě tohoto budeme moci přichystat stavbu nejkvalitnějšího koncertního sálu v České republice,“ zhodnotil náměstek brněnského primátora Matěj Hollan.

„Tímto jsme opět o krok blíže stavbě koncertní síně, která je hodna významu města a díky které filharmonici získají odpovídající prostory pro zkoušky i koncertování,“ uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Na začátku příštího roku bude následovat výběrové řízení na zpracovatele dokumentace pro stavební řízení a projektové dokumentace. Kromě jiného to znamená dopracování vítězného architektonického návrhu z roku 2003. „Za dvanáct let se totiž výrazně posunuly akustické i jiné technologie, což se promítne do dispozice a vnitřního uspořádání objektu oproti současné dokumentaci,“ vysvětlila Kučerová.

Schválená aktualizace investičního záměru dosahuje výše 1, 276 miliardy korun, přičemž se předpokládá spolufinancování státem a Jihomoravským krajem.

O Janáčkově kulturním centru

Pod pracovním názvem Janáčkovo kulturní centrum se skrývá projekt na stavbu nového koncertního sálu pro Brno. Stane se domovem pro brněnskou filharmonii, jejíž více než stočlenné těleso evropské úrovně hraje i zkouší v nevyhovujících podmínkách. Na pódium Besedního domu, kde filharmonie sídlí, se ale orchestr nevejde. A v Janáčkově divadle, kde často koncertuje, zase nemá vyhovující akustické podmínky. Posluchači tak vlastně nevědí, jak Filharmonie Brno zní v plném obsazení. „Díky novému sálu konečně ocení kvalitu orchestru a věřím, že Brno také přiláká špičkové zahraniční umělce, které nyní nemáme kam zvát,“ uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Nový sál vyroste na rohu Besední a Veselé ulice. Nabídne kapacitu 1250 míst a akustické parametry  nejvyšší světové úrovně. Celkové náklady mají dosáhnout 1,3 miliardy korun. Snahou města je zahájit stavbu na konci roku 2017, tak aby plynule navázala na první etapu, tedy stavbu podzemních garáží pro 200 aut.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…