Radní Brna jednali v krytu u stolů, které pamatují listopad 1939 i 1989

18.11.2015 17:51

Na zcela neobvyklém a výjimečném místě zasedali dnes brněnští radní. Jednání Rady města Brna se totiž u příležitosti připomínky událostí 17. listopadu 1939 a 1989 konalo v krytu 10-Z pod Špilberkem.

Radní Brna jednali v krytu u stolů, které pamatují listopad 1939 i 1989
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Právě v tomto krytu se totiž nedávno podařilo najít historicky cenné funkcionalistické stoly z dílny renomovaného architekta Josefa Poláška, které  hrály roli jak v roce 1939, tak při demonstracích o padesát let později v roce 1989. "Symbolicky si tak politici i zaměstnanci úřadu připomněli nejen znovunavrácení svobody, ale také historii města, které od těchto stolů řídili naši předchůdci téměř 40 let," vysvětlil primátor Petr Vokřál.

Vedení města Brna u těchto stolů zasedalo od roku 1935 až do 80. let. Pamatují návštěvu prezidenta Edvarda Beneše i nacistického vůdce Adolfa Hitlera v Brně. Seděli u nich prezidenti Antonín Zápotocký i generál Ludvík Svoboda. Také všichni starostové, předsedové národního výboru a primátoři moravské metropole své doby.

Dosud poslední historickou roli sehrály tyto stoly v listopadu 1989. Tehdy posloužily jako praktikábly na náměstí Svobody. Z nich moderovali mluvčí Občanského fóra první demonstrace během sametové revoluce v Brně.

"Podařilo se  nám je najít zcela náhodou při pracích na zpřístupnění krytu. Patrně díky tomu, že sem byly uklizeny a zapomnělo se ně, se nám dochovaly v tomto dobrém stavu," říká historik Pavel Paleček, který usiluje o trvalé zpřístupnění krytu 10-Z. Nyní se v něm konají prohlídky jen příležitostně. Letos naposledy se do něj lidé mohou podívat v úterý 17. listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…