Rakovník: Participativní rozpočet - konec podání návrhů se blíží

20.12.2019 8:38

Jednou z nových forem zapojování veřejnosti do rozvoje města je tzv. participativní rozpočet (dále jen „PaR“). Jedná se o proces, prostřednictvím kterého obyvatelé města či jiná seskupení, sdružení či komunity mohou přímo rozhodovat o využití části rozpočtu, jejíž výše je předem stanovená, na realizaci projektů investičního charakteru.

Rakovník: Participativní rozpočet - konec podání návrhů se blíží
Foto: mesto-rakovnik.cz
Popisek: Budova radnice ve městě Rakovník

Veřejnost tak má možnost společně řešit problémy a ovlivnit tak efektivní využívání finančních prostředků města ve prospěch občanů. Zároveň se předpokládá ze strany veřejnosti větší zainteresovanost, co se týče doby udržitelnosti, údržby a ochrany zhotovených projektů v rámci PaR. Projednávání navrhovaných projektů je prováděno formou veřejné diskuze jednotlivců či zájmových skupin obyvatel města. Tyto společné diskuze nebo projednávání umožňují vybrat nejvhodnější projekty k vlastní realizaci v rámci participace.

Některé zajímavé a veřejně prospěšné projekty, které však z různých důvodů nebudou realizovány v rámci participace, budou zařazeny do zásobníku projektů a mohou být dále zpracovávány a připraveny k realizaci v rámci investičních akcí města Rakovníka. Občané se tak mohou aktivně zapojit do procesu společného plánování rozvoje města Rakovníka.

Rámcový harmonogram participativního rozpočtu 2020:
1. říjen – 31. prosinec 2019 – vyhlášení projektu, zveřejnění výzvy na webových stránkách města, přijímání projektů
leden - únor 2020 - kontrola projektů, hodnocení z hlediska realizovatelnosti, projednání na úrovni příslušných odborů, konzultace s předkladateli, doplnění či úprava projektů, předložení projektů Radě města (dále jen „RM“) ke schválení k dalšímu procesu
březen 2020 - veřejné projednání a prezentace projektů, přesný termín bude oznámen na webových, FB stránkách města, měsíčníku Radnice a mobilní aplikaci
březen - duben 2020 - hlasování veřejnosti se stanovením pořadí
květen - červen 2020 - projednání a schválení projektů RM a ZM, následně příprava jejich realizace

Pravidla participativního rozpočtu nazvaného "Rozhodněte sami" schválilo zastupitelstvo města na svém 6. zasedání dne 16. 9. 2019.

Organizačními garanty participativního rozpočtu pro rok 2020 byli doporučeni zastupitelé MUDr. Ivo Trešl a Mgr. Jan Mudra.

Podklady jsou ke stažení po kliknutí na následující odkazy:
Pravidla pro předkladatele ZDE
Formulář podání ZDE
Formulář rozpočtu ZDE
Podpisový arch podporovatelů projektu ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…