Rakovník: Pomoc seniorům v souvislosti s nouzovým stavem

23.03.2020 8:38

Město zřídilo službu, která osobám starším 70 let s bydlištěm v Rakovníku nabízí pomoc při nákupu základních potravin a nezbytných léků. V případě nákupu léků je nutné dohodnout způsob zaslání e-receptu.

Rakovník: Pomoc seniorům v souvislosti s nouzovým stavem
Foto: mesto-rakovnik.cz
Popisek: Budova radnice ve městě Rakovník

Služba je primárně určena pro osoby, které nemají možnost zajistit si nákup u rodinných příslušníků, případně sousedů nebo u pečující osoby, pokud je příjemcem příspěvku na péči. Příjem objednávek bude probíhat každý pracovní den od 8 do 12 hodin na lince 313 259 249. Během víkendu se objednávky nepřijímají.

Upozorňujeme, že zájemce o tento způsob nákupu a zajištění léků musí akceptovat místo prodeje, zvoleného prodejce, značku výrobku a jeho cenu. Město nemůže v nouzovém režimu suplovat služby komerčních subjektů zajišťujících nákupy domů. Nedostupné zboží nebude nahrazováno.

Pravidla objednávek:

  • nákup základních potravin (brambory, rýže, těstoviny, mouka, pečivo, máslo, mléko, vejce, droždí, olej, balené salámy nebo sýry), případně nákup nezbytných léků a drogistického zboží
  • možno objednat max. 7 položek do částky 400 Kč
  • jedna osoba může službu využít 1x za 3 dny

Objednávka bude vyřízena následující pracovní den (tzn. páteční objednávka bude doručena v pondělí).

Senior expres

Mimo rámec výše uvedené služby nadále funguje služba zajišťující dopravu seniorů (po dobu nouzového stavu poskytovaná zdarma) „Senior expres“ pro občany starší 65 let nebo držitele průkazů ZTP a ZTP/P s trvalým pobytem na území obce Rakovník, či umístěných do DPS nebo domova seniorů v obci, kterou je možné využít v rámci celého města Rakovník na dopravu k lékaři, do nemocnice, na rehabilitace, na nákup, na úřad atd.

SENIOR EXPRES NEZAJIŠŤUJE OBJEDNÁVKY ANI DOVOZ OBJEDNANÉHO NÁKUPU.

Služba Senior expres je po dobu trvání nouzového stavu v ČR posílena. Službu lze využít během pracovních dnů od 7:00 do 15:30 hodin, maximálně 6x za měsíc pro jednoho žadatele. Příjem objednávek bude probíhat každý pracovní den od 8 do 12 hodin na telefonním čísle 727 872 451 nejpozději 1 den před plánovanou jízdou, nejdříve 1 týden dopředu. Během víkendu se objednávky nepřijímají.

Do vozidla je zákaz vstupu bez ochrany dýchacích cest rouškou, šátkem, šálou či podobnou ochranou proti šíření nákazy vzdušnou cestou. Řidič nedoprovází seniora k lékaři, nepomáhá s nákupem apod. V případech po operacích nebo ambulantních zákrocích musí mít senior svůj doprovod (příbuzný, pečovatelská služba). Řidič nepřebírá odpovědnost doprovodu seniora. Službou Senior expres se nepřepravují děti do 15 let a vozíčkáři, kteří nejsou schopni vozík opustit, případně jejich vozík nelze bezpečně přepravit.

Podrobné informace k této službě naleznete na webových stránkách města ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…