Říčany: Startují rekonstrukce lesní cesty u Jurečku a chodníků na Černokostelecké, ale i další projekty

19.11.2015 16:29

V září občané Říčan prostřednictvím hlasování Řídím Říčany rozhodli, v jakém pořadí má proběhnout 10 investičních projektů města.

Říčany: Startují rekonstrukce lesní cesty u Jurečku a chodníků na Černokostelecké, ale i další projekty
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

Nejdříve se uskuteční oprava lesní cesty od Jurečku podél potoka a na Strašín a rekonstrukce chodníků na Černokostelecké I. část. Na jejich realizaci ihned uvolnila radnice finanční prostředky. Oba vítězné projekty mají vysoutěžené zhotovitele, ještě na podzim by mělo dojít k zahájení stavebních prací. Radnice však nezapomíná ani na ostatní projekty. V jaké fázi příprav se nachází?

Říčanská veřejnost vybírala z 10 záměrů, které se týkají například oprav chodníků, obnovy zeleně i unikátních plánů. Nejvíce, celkem 322 hlasů získal projekt opravy lesní cesty u rybníku Jureček. Druhou příčku s 278 hlasy obsadil projekt rekonstrukce chodníků na Černokostelecké ulici I. část. V září zastupitelé uvolnili na oba vítězné projekty finance ve výši přes 6 milionů korun. Díky veřejné soutěži se cena nakonec snížila pod 5 milionů korun.

Kdy se opraví lesní cesta Jureček - Strašín?

S opravou lesní cesty v říčanském lese se začalo v listopadu. V září totiž město v poptávkovém řízení vybralo zhotovitele - společnost AQUASYS spol. s.r.o. ze Žďáru nad Sázavou s nejnižší nabídkovou cenou 2,2 milionu korun.

Projekt zahrnuje opravu lesní cesty od rybníka Jureček ke Staráku, poté směrem do kopce na Strašín a podél Rokytky směrem k lomu. Navazující úseky těchto cest, které již nejsou na pozemcích města, by měly následně opravit Lesy ČR. „Oprava spodní cesty podél Rokytky skončí za dřevěnými mostky, neboť dál od křižovatky je třeba nejdříve zavést vodovod na Strašín. Asi 150 metrů cesty na městských pozemcích se tedy dodělá o něco později, stejně jako navazující úsek ve vlastnictví Lesů ČR. Spoléháme na rychlost firmy a doufáme, že práce v lese začnou co nejdříve,“ popisuje vedoucí odboru životního prostředí Radek Smetánka.

Průběh akce ovlivní také klimatické podmínky. Podle ideální představy se stavba zvládne do začátku zimy, mírná zima by tempo prací však neměla ovlivnit s tím, že stavba musí být dokončena nejpozději do půl roku od zahájení.

A v říčanském lese se s opravami nekončí. Úpravou by mohla projít i nezpevněná lesní cesta v lokalitě U Obrázku, která navazuje na již opravenou vývozní cestu vedoucí od světické hájovny k Olivovně. Město bude na její opravu žádat o dotaci z Programu rozvoje venkova.

„Rád bych uklidnil občany, kteří se obávají nešetrných zásahů, nadměrného kácení či budování „silnice“ v lese. Kácení proběhlo pouze v nutném rozsahu, aby bylo možné v některých místech cestu posunout mimo nestabilní břehy potoka. Odstraněny byly stromy na hranici životnosti, které již dnes hrozí pádem. V některých místech následně dojde k nové výsadbě. Šířka nové mlatové cesty bude podél rybníka stejná jako dnes (tj. 1-2 m), v ostatních částech bude sjednocena na 2,5 m + krajnice, což je mnohdy výrazně méně, než stávající stav v rozbahněných úsecích,“ doplňuje radní David Michalička. 

Nejdříve nový levostranný chodník, pak zbylé úseky 

V podobném tempu běží i příprava rekonstrukce chodníků na Černokostelecké ulici. „Máme zpracovanou projektovou dokumentaci pro provedení stavby, vysoutěžili jsme zhotovitele a byla předána výzva k realizaci,“ říká Alice Štěpánková, vedoucí oddělení investic. Stavbu zahrnující I. i II. část oprav chodníků bude provádět společnost BUILDING-LT s.r.o. z Litoměřic, která vyhrála ve veřejné soutěži s nejnižší částkou cca 5 milionů korun.

Projekt rekonstrukce zničených chodníků na Černokostelecké ulici se skládá ze 14 úseků. V rámci vysoutěžené ceny je oprava všech těchto úseků. Zhotovitel však nejdříve podle přání hlasujících občanů začne s opravou I. části (úseky 6, 7, 13, 14). V úseku od místa, kde se na protější straně kříží Černokostelecká s ulicí Plukovníka Švece, až po křižovatku s ulicí Riegrova se vybuduje chodník ze zámkové dlažby včetně vjezdů, bezbariérových přístupů a sadové úpravy zeleně v celkové délce cca 650 metrů. Stavba by měla začít ještě na podzim nebo v zimě, ale stejně jako u lesní cesty může průběh rekonstrukce zpomalit případný sníh či mráz.

A jak jsou na tom další projekty?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

10:29 Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

Z loňského finančního vypořádání rozpočtu města má Hradec Králové přebytek volných zdrojů více než 2…