Říčany vyzývají vlastníky 68 veřejných lamp k jejich předání. Hrozí přerušení dodávky energie

07.02.2015 21:08

Říčany vyzvaly již v roce 2014 všechny vlastníky veřejného osvětlení, které nepatří do městského majetku, k předání městu a případnému zřízení služebnosti. Jde o téměř 3 % všech lamp, které se nachází ve 13 ulicích. Výzva trvá do března letošního roku. Jinak se dané ulice zahalí do tmy.

Říčany vyzývají vlastníky 68 veřejných lamp k jejich předání. Hrozí přerušení dodávky energie
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

Město obhospodařuje celkem 2536 sloupů veřejného osvětlení. Z toho 68 není v jeho majetku a patří soukromých subjektům, státu nebo skupině vlastníků. Většina z nich se připojila na základě plánovacích smluv za bývalého vedení města. Zbylých 2468 světel vlastní město.

Jedná se o 8 lamp na kruhovém objezdu na silnici 101 x Rooseveltova, dále jich je 7 v ulice Šípková, 6 v ulici Vřesová, 30 v ulicích U Ládek, Nad Jurečkem, Nad Koupadly, Nad Rokytkou, V Žaludech, 13 v ulicích Brožíkova, Vrchlického, Na Fabiáně, 2 v ulici Podblanická a 2 světla v ulici k Podjezdu u parkoviště bytového domu.

Světelné sloupy nejsou na pozemku města a stojí například na nových komunikacích, jsou stále ve vlastnictví developerů či nebyly v rámci jiné infrastruktury předány městu. Většina vlastníků již požádala o přijetí do majetku města. S tím nemá odbor správy majetku MěÚ v Říčanech žádný problém.

„V současné době město jedná se všemi vlastníky o možnosti předání sloupů a případném zřízení služebnosti k veřejnému osvětlení za podmínek určených ve Směrnici města Říčany z roku 2012, kterou se stanoví postup pro zřizování a převod staveb a objektů do majetku města,“ uvádí místostarosta Zdeněk Hraba.

„Nejvíce sloupů je v majetku společnosti A.P.Capital s.r.o., která má podanou žádost, ale několik let nic neřeší. V tomto případě je na cizím pozemku nejen veřejné osvětlení, ale i rozvaděč,“ doplňuje Waldemar Müller z oddělení technické správy s tím, že s ostatními subjekty město situaci intenzivně řeší nebo už připravuje smlouvu. Dvě lampy v ulici K Podjezdu se budou řešit nabídkou přeúčtování. 

U veřejného osvětlení platí speciální, téměř o polovinu nižší, cenový tarif (1 kWh energie pro veřejné osvětlení stojí v průměru 2,55 Kč/kWh). Náklady na jeden sloup jsou 785,4 Kč/rok. Celkem 68 světel tak vykazuje ztrátu pro město něco přes 53 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…