Robot Asimo se poprvé v České republice předvedl v plzeňské Techmanii

06.11.2014 8:38

Tancem a dalšími dovednostmi pobavil návštěvníky narozeninové oslavy plzeňské Techmanie nejvyspělejší humanoidní robot na světě ASIMO. I když kvůli přerušenému spojení neukázal chůzi po schodech, běhání, mluvení nebo kopnutí do míče předvedl bravurně.

Robot Asimo se poprvé v České republice předvedl v plzeňské Techmanii
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Techmania Science Center zahájila svoji činnost v roce 2008 a od té doby ji navštívily stovky tisíc lidí. Planetárium, které bylo otevřeno minulý rok, se může pochlubit nejen filmy nebo programy na interaktivním globu Science On a Sphere, ale nově i autorským filmem Hluboký vesmír, jenž diváky dovede až na práh dosud prozkoumaného vesmíru. Techmania nabízí zábavu a poučení v několika expozicích, jako jsou například Malá věda, Vodní svět, Edutorium nebo Optika a v nejbližší době k nim přibude Filmohraní a Mathathlon.

„Nejlepším dokladem toho, jak Techmania funguje, jsou návštěvníci. Nyní už bychom se bez ní nemohli spolehnout na to, že město v tak těžké mezinárodní konkurenci na poli techniky obstojí. Tím, jak je Techmania nastavena, jak funguje, jak je přátelská pro návštěvníky, pro hosty, tak je také místem k trávení volného času. Člověk sem může přijít, porozhlédnout se, nadchnout nebo se pobavit,“ uvedl při setkání u příležitosti šesti let fungování Techmanie primátor Martin Baxa.

ASIMO je v současnosti nejdokonalejší humanoidní robot vyrobený společností Honda. Mikrofony, které má v hlavě, umožňují příjem hlasových příkazů a pomáhají určit směr, odkud zvuky přicházejí. Jsou dokonce schopny rozpoznat hlas a příkazy různých lidí, kteří mluví současně. Díky své výšce se robot hodí jako pomocník v domácnosti. Jeho ruce mají pět prstů se 13 klouby. Může tak provádět složité úkoly vyžadující obratnost, například zvednout skleněnou láhev a odšroubovat její uzávěr. ASIMO je k vidění v Techmanii ode dneška do 9. listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…