Rokycany: Co je nového se Strání?

18.02.2018 13:49

Pro všechny příznivce rokycanské Stráně máme několik nových zpráv...

Rokycany: Co je nového se Strání?
Foto: wikimedia.org
Popisek: Rokycany

Pro všechny příznivce rokycanské Stráně máme několik nových zpráv. Nejprve ta špatná: naše žádost o podporu z grantové výzvy „Parky 2016“ Nadace Karla Komárka, bohužel neuspěla. S projektem Tajemství Stráně“ jsme z 28 projektů postoupili až mezi čtyři nejlepší. Nadační tým si společně s námi i Stráň prošel a území jej sice přirozeně nadchlo, ale Nadace se nakonec rozhodla podpořit projekty parků Mostu a Ostravy – Poruby, nikoliv Rokycan. Přesto Nadace kladně ohodnotila naše přesvědčivé zpracování žádosti a projektového záměru a ocenila naši snahu o propojení rekreačního prostoru s paleontologií. Dále vyzdvihla zapojení 17 partnerů do projektu a zapojení široké veřejnosti. Další grantová výzva bude vypsána až v roce 2020. Tímto neúspěchem však záměr revitalizace Stráně nekončí. Děkujeme všem, kteří s přípravou projektového záměru pomáhali a tento záměr podpořili. Věříme, že naše spolupráce s cílem oživit Stráň a přizpůsobit ji více potřebám současných návštěvníků bude pokračovat i nadále, Vaše očekávání nechceme zklamat.

A nyní zprávy dobré.  Především ta, že zastupitelstvo města koncem roku schválilo zpracování studie „Revitalizace Husových sadů a Kalvárie“. Výsledkem studie bude návrh úpravy zájmového území obsahující základní koncept řešení. Studie rozdělí území na koncepční a provozní celky, navrhne řešení pro technické prvky, vybavenost mobiliářem a dalšími prvky (např. mostek, altány či přístřešky, dětská hřiště) i pro vegetační prvky. Podkladem pro zpracovatele studie budou samozřejmě i výsledky ankety a veřejných setkání. Dále zastupitelstvo přijetí daru ve výši 70 tisíc Kč na údržbu a revitalizaci zeleně. Tyto prostředky budou využity pro úpravu cest v Husových sadech. Město také loni opravilo kapličku na Kalvárii a instalovalo ozdobnou mříž do vchodu Božího hrobu. Zároveň pokročily přípravné práce pro revitalizaci Stráně, které jsou nezbytné, i když je návštěvník nevidí. Bylo tedy např. provedeno geodetické zaměření cest v Husových sadech i na Kalvárii. Především však paleontolog doc. RNDr. Petr Kraft, CSc. do toho podkladu vyznačil paleontologicky nejcennější místa území.

Nyní je zcela zřejmé, že přestože se jedná o chráněné území, přírodní památku „Rokycanská Stráň“ a o paleontologicky velmi cennou lokalitu, neznamená to, že se zde nesmí dělat nic pro lidi“. Území je dostatečně rozlehlé na to, aby zde bylo možné umístit vybavení vhodné pro odpočinkové, rekreační či sportovní aktivity. Obdobně bude možná i údržba či úprava některých úseků cest. Konkrétní doporučení vznikla z pochůzky územím s geologem a paleontologem. Předpokládáme, že postupná úprava vybraných úseků cest začne letos na jaře. Dále pan Zdeněk Beneš zpracoval a předal městu podklady pro obnovu běžeckých tras na Stráni. Realizaci předpokládáme taktéž na jaře za nabídnuté značné pomoci zástupců „běžců“. A i v letošním roce se také můžete těšit na druhý ročník úspěšné akce „Den pro Stráň“.

 Projektový tým "Tajemství Stráně"

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…