Rokycany: Kácení kvůli rekonstrukci Jiráskovy ulice pokračuje ještě v březnu

23.02.2022 8:36 | Tisková zpráva

Pokud by k rekonstrukci ulic nedošlo, zmizí z některých úseků časem stromy úplně. Některé z nich dožívají (zejména sakury), jiné jsou ve špatném stavu anebo jejich koruny zasahují do průjezdních profilů.

Rokycany: Kácení kvůli rekonstrukci Jiráskovy ulice pokračuje ještě v březnu
Foto: wikimedia.org
Popisek: Rokycany

V současné době je ale nelze nahradit novými kvůli ochranným pásmům podzemního vedení inženýrských sítí, například telefonních. Ty se budou právě při rekonstrukci překládat, aby vznikl prostor pro novou alej. 

Anketa

Vyeskaluje nová situace kolem Donbasu do konfliktu evropského formátu?

6%
91%
hlasovalo: 8717 lidí

Rokycanská radnice má platná povolení na kácení stromů a samotný projekt řeší dlouhá léta. Není v plánu pokácet všechny stromy a už vůbec ne bez náhrady. Na svém místě zůstanou čtyři lípy před budovou soudu a dvě lípy a pás dřevin mezi Sokolovnou a basketbalovou halou.  Projekt hledá kompromis mezi vznikem nových parkovacích míst, která požadují obyvatelé Rokycan, i zachováním zelených ploch. Výsadba, která je v plánu v rekonstruovaných úsecích, bude jednou z nejrozsáhlejších výsadeb ve městě. V Jiráskově ulici plánujeme nově vysadit asi sedmdesát stromů, nová výsadba  nahradí i sakury.

Město Rokycany už víc než 12 let připravuje společně s Plzeňským krajem rekonstrukci Jiráskovy ulice. Řešené území se postupně rozšířilo o ulici Svazu bojovníků za svobodu, část Palackého ulice a o komunikaci na náměstí 5. května.

Na letošní rok jsou schválené finanční prostředky na tuto stavbu a nyní se připravuje výběrové řízení na zhotovitele stavby. Proto je třeba začít co nejdříve s kácením dosud ponechaných stromů tak, aby se uskutečnilo v době vegetačního klidu a především, aby nenarušilo hnízdění ptáků. Z organizačních důvodů se budou práce odehrávat o víkendech, kdy je menší provoz na komunikaci i na chodnících. Práce jsou naplánované na dva víkendy: 19. až 20. února a 5. až 6. března.

Konkrétně se bude kácet sedm kulovitých kultivarů javorů a deset lip v Jiráskově ulici a také deset okrasných třešní (“sakur“) v ulici Svazu bojovníků za svobodu.

Kácení všech těchto stromů povolil orgán ochrany přírody.

V Jiráskově ulici zůstanou čtyři lípy před budovou soudu a také dvě lípy a pás dřevin mezi Sokolovnou a basketbalovou halou.

Jiráskova ulice rekonstrukcí získá novou lipovou alej, kterou bude tvořit 68 lip velkolistých a dva kultivary javorů před Fitzovou vilou.

Po dokončení stavby je v plánu také výsadba šestnácti nových „sakur“ v ulici Svazu bojovníků za svobodu. Problémem u tohoto kultivaru na rozdíl od běžných lip či javorů je fakt, že nelze řezem zajistit takovou výšku nasazení koruny, aby v budoucnu, až stromy vyrostou, pod nimi mohla projíždět a parkovat auta. Proto je třeba v dostatečném časovém předstihu v zahraničí zajistit speciálně zapěstované sazenice těchto stromů, které na českém trhu nejsou běžné.

Bližší informace o kácení stromů poskytnou  pracovnice odboru rozvoje, správy a údržby zeleně na telefonních číslech 371 706 120 nebo 371 706 119.

S dotazy například ohledně upřesnění termínu kácení v konkrétním úseku Jiráskovy ulice se můžete obrátit na realizační firmu Marie Klailová, telefonní číslo 739 560 513.

Předpokládáme, že stavební práce na samotné stavbě by měly začít v první polovině letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…