Rokycany: Město výrazně rozšíří svoz odpadu

07.10.2020 16:01

Od prvního čtvrtletí příštího roku budou mít obyvatelé Rokycan blíž k nádobám na tříděný odpad. Už nebudou muset chodit k takzvaným separačním hnízdům, odpad se totiž bude svážet přímo od domů, kde žijí.

Rokycany: Město výrazně rozšíří svoz odpadu
Foto: wikimedia.org
Popisek: Rokycany

Aby bylo třídění odpadu co nejpohodlnější a aby byl zároveň svoz efektivní, dostane každá domácnost, která projeví zájem, zdarma do zápůjčky popelnici na plast, papír a bioodpad. Ty se pak budou pravidelně vyvážet. Rokycany se inspirovaly systémem, který se osvědčil v jiných městech a obcích, například v Litovli nebo ve Vysokém Mýtě.

Ve městě se také postupně vymění plechové popelnice za plastové, které bude následně svozová firma opatřovat čipem, proto je nezbytné, aby popelnice byly pracovníkům přístupné. Postupná výměna a čipování nádob potrvají od začátku října až do konce letošního roku.

Nová odpadová legislativa, která by měla platit od roku 2021, postupně zvyšuje cenu za uložení směsného odpadu na skládku a od roku 2030 skládkování zakazuje úplně. To by mohlo znamenat zvýšení nákladů na odpadové hospodářství až o statisíce korun, které by se musely promítnout do výše poplatku za odpady, který každoročně hradíme. Cílem rozmístění těchto nádob je tedy zvýšit míru třídění tak, abychom na skládku ukládali co nejméně odpadu a nezatěžovali zbytečně peněženky obyvatel Rokycan.

Proč bude ve městě víc popelnic?

Třídění odpadu bude v budoucnu nutností pro každého. Česká republika patří v evropském průměru mezi země, kde se stále obrovské množství odpadu skládkuje a minimálně využívá. Papír, plast, sklo i kovy jsou suroviny, z nichž lze vyrobit ještě spoustu nových věcí a je škoda je bez užitku zahrnout do země.

Ani biologicky rozložitelný odpad do černé popelnice nepatří, a zvláště ten pocházející z domácností. Tento odpad se dá velmi snadno zkompostovat a získat velmi kvalitní hnojivo – kompost, který obohatí půdu o důležitou organickou hmotu a zvýší tak její kvalitu bez přídavků chemie.

Na prvním místě by tedy mělo být domácí kompostování. Ale jsou odpady, které si do kompostu dát nechcete, proto zavedeme také svoz bioodpadu přímo od domů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…