Rokycany: Ochránci přírody zvou na procházku za zimujícími opeřenci k Berounce

30.01.2023 17:28 | Tisková zpráva

Za mořskými orly, ale i dalšími zajímavými živočichy se vydají rokycanští ochránci přírody v rámci tradiční zimní vycházky zaměřené na pozorování vodních ptáků zimujících na řece Berounce. Uskuteční se v sobotu 4. února.

Rokycany: Ochránci přírody zvou na procházku za zimujícími opeřenci k Berounce
Foto: wikimedia.org
Popisek: Rokycany

Za mořskými orly, ale i dalšími zajímavými živočichy se vydají rokycanští ochránci přírody v rámci tradiční zimní vycházky zaměřené na pozorování vodních ptáků zimujících na řece Berounce. Uskuteční se v sobotu 4. února.

„Řeka Berounka se v této době stává rájem velkého množství známých i méně známých vodních ptáků, ale i vyder či bobrů. Akce, která je určena všem zájemcům o pozorování živočichů, jejich fotografování či zimní přírodu se uskuteční v sobotu 4. února. Sraz účastníků o tuto unikátní a svým způsobem i nejprestižnější zimní akci rokycanských ochránců přírody je buď v 8.45 hodin před rokycanským vlakovým nádražím, popřípadě v 9.15 hodin před nádražím Českých drah v Plzni – Doubravce,“ pozval na zimní procházku Pavel Moulis, předseda ZO ČSOP Rokycany.

Trasa povede od Svatého Jiří k Dolanskému mostu a později na vlak do Chrástu. Vycházka je celodenní a s návratem je počítáno v podvečer. Zajímavá zhruba třinácti kilometrová trasa povede většinou v blízkosti vody a pozornost tedy bude věnována zejména zimujícím vodním ptákům, především pak kormoránům, labutím, kachnám, vzácnějším hoholům a morčákům. Navíc se zde právě v této době zdržují i orli mořští a je velká pravděpodobnost na jejich spatření.

„Vidět však budeme moci při troše štěstí i další dravce či muflony, kteří se zde také v hojném počtu vyskytují, nebo alespoň pobytová znamení bobrů. Doporučujeme se tedy teple obléci, vzít si pohodlnou obuv a něco na opečení na ohni. Tam i zpět pojedeme vlakem, takže nutností je i drobný peníz na vlak i občerstvení v cukrárně, které nám ukrátí čekání na vlak. Výhodou bude vlastní dalekohled a určovací klíč, přičemž vycházka bude doplněna výkladem o zdejší fauně," doplnil Pavel Moulis.

Případné další informace rádi sdělí ochránci na telefonu 603 239 922. Akce se uskuteční v rámci Světového dne mokřadů, který si připomínáme 2. února a spolupořadatelem je i Česká společnost ornitologická.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…